- hirdetés -

Mint arról már gyors hírben beszámoltunk, sensei Zsiga Zsolt profi világbajnoki címet szerzett Hollandiában a -75 kg-osok súlycsoportjában. Ellenfele az  IKO 1 világszervezet versenyzője, a hollandok legjobb könnyűsúlyú karatésa, Davy Brand volt. Az ifjú bajnok hazatért és természetesen kértünk egy bővebb beszámolót.

– Nagyon tanulságos és sok tanulással járó időszak volt számomra az utóbbi két-három év, hisz rengeteget dolgoztunk, edzettünk, de az igazi nagy eredmény nem akart megszületni – kezdi az újdonsült világbajnok. – A mostani, IBK világszervezet által kiírt címmeccs már ez a kategória és azt hiszem megérte a befektetett munka. Vártuk már ezt a megmérettetést és most nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megszerezni a profi világbajnoki övet – mondja a sensei.

Immár itthon, kipihenten a világbajnoki övvel (Fotó: Rosta Tibor)
Immár itthon, kipihenten a világbajnoki övvel (Fotó: Rosta Tibor)

A minden évben megrendezett IBK Európa Bajnokság küzdelem sorozatába illesztették a szervezők a két profi címmeccset, ahol a kisebb testsúlyúak küzdelmében Zsolt lehetett az egyik meghívott harcos. 5 x 2 percesre volt kiírva a mérkőzés, félperces(!) szünetekkel, ami igencsak gyilkos tempó, még az átlagnál jóval keményebb és állóképesebb karatékák számára is.

Szerencsére az orosházi versenyző januári, hollandiai edzőtábora során tudott készülni mostani ellenfeléből. Olyanokkal edzett akik ismerték Davyt, ill. küzdöttek már ellene. Ennek ellenére a bizalom a sihan Zsiga Zsolttal itthon elvégzett munkában volt.

Nagyon kemény küzdelmet vártak mindketten és az is lett.
– Az első menet kissé még langyosabb volt, olyan erőfelmérés, tapogatózás féle, aztán a másodiktól már ami a csövön kifér, beleadtunk mindent. Nagyon felkészült, nagyon technikás volt az ellenfelem, de ezt tudtuk előre. Tudtam, hogy jók a combrúgásai, és jól rúg fejre is. Ez utóbbit az első két menetben erőltette is, de aztán kiismertem és nagyobb gondot szerencsére ezzel nem tudott okozni.

Az volt a cél, hogy menetről-menetre meg tudjak újulni, tudjak valami mást, meglepőt húzni és ez sikerült, így én tudtam diktálni a tempót.

Az utolsó két percben nagyon fáradt voltam, szerencsére az ellenfél még inkább, de éreztem, hogy vezetek és az utolsó tartalékokat is bedobva daráltam tovább, végül sikerült – mondja az ifjú bajnok.

A büszke apa és edző - fia megvalósította az ő álmát is (Fotó: Rosta Tibor)
A büszke apa és edző – fia megvalósította az ő álmát is (Fotó: Rosta Tibor)

Természetesen kíváncsiak voltunk a boldog edző és büszke édesapa, sihan Zsiga Zsolt véleményére is.
– Zsolti nagyszerűen küzdött. Kemény volt, jó tempót diktált és okosan is versenyzett végig. Teljesen megérdemelt volt a győzelme, amit az is mutat, hogy Hollandiában egy holland ellen, egyhangú, 3-0-ás eredményt hoztak ki.

Az eredmény kihirdetésénél persze már nem az edző, hanem a boldog apa volt a ring sarkában. Nagyon szeretném ezt a csodás élményt még sokszor átélni.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Úgy legyen!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.