- hirdetés -

Az orosházi származású jogász nemzetközi környezetben és angol nyelven végzi mindennapi munkáját, melynek során 28 nemzeti minisztérium munkáját irányítja és koordinálja. Jelenlegi munkájával aktívan részt vesz a klímaváltozás elleni harcban, melyet Brüsszelben az Európai Unió egyik intézményében végez. Sokat utazott a világban, így nagy hasznát vette annak is, hogy három nyelven: magyarul, angolul és németül folyékonyan ír és beszél, de franciául és spanyolul is nehéz zavarba hozni.  Faludi Roland közgazdász, férj és családapa kapta a stafétát.

Staféta című sorozatunkban olyan orosháziakat mutatunk be, akik érdekes foglalkozást választottak, kimagasló eredményeket értek el. Az interjúalanynak a végén át kell adnia a stafétát. Miszlai Zsolttól, a  Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főmuzeológusától egyik gyermekkori barátja és volt osztálytársa Faludi Roland kapta, aki jelenleg az Európai Bizottság Éghajlat-Politika Főigazgatóságán dolgozik jogászként.

Ha meghalljuk a jogász titulust, akkor általában a jogszabályok szövevényes, bonyolult világára és a hosszas jogi perek sorára asszociálunk. Jelen esetben azonban nem erről van szó, hiszen Roland számára a jog inkább egy olyan eszköz, amellyel könnyebben tudja értelmezni a világ “dolgainak” működését, melyet munkája során is jól tud kamatoztatni.

Repülőtértől az Európai Bizottságig

– Tisztán joggal soha nem akartam foglalkozni, mivel az nekem túl „száraz”, ezért könnyen elveszhet az életszerűség az absztrakt jogi értelmezésekben – emelte ki az egykori Táncsicsos diák, aki nemcsak a Pécsi Tudományegyetem jogi karát végezte el sikeresen, hanem azt megelőzően a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdasági diplomát szerzett, eredményesen zárva a nemzetközi kapcsolatok szakot. Így nem meglepő, hogy munkái során mindig is ennek a két területnek a keverékével foglalkozott.

Faludi Roland jelenlegi munkahelye előtt (Fotó: Milena Damianova)
Faludi Roland jelenlegi munkahelye előtt (Fotó: Milena Damianova)

– A pályámon a közszolgálat, a jog és az európai egység gondolata a kezdetektől elkísért. A karrierem az elmúlt években számos kanyart vett, nem tervezetten, pusztán így alakult. A repülőterek utazók elől rejtett zugaitól a high-tech laboratóriumok érdekes világán át a legmagasabb szintű politikai döntések előkészítéséig a legkülönbözőbb helyekről sikerült tapasztalatokat gyűjtenem – összegezte röviden munkásságát.

Először az Igazságügyi Minisztérium Európai Közösségi Jogi Főosztályán dolgozott.
– Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozását készítettük elő. Büszkeséggel és nagy örömmel töltött el, hogy végül sikerrel járt Magyarország – emelte ki Roland, aki ezután a posta vezérigazgatóságára került, ahol a nemzetközi küldemények biztonságával foglalkozott. Majd egy másik helyen a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal felállításának előkészítése és a kezdeti lépések szakértői támogatása volt a feladata. Miután a projekt véget ért, egy pénzintézet pénzmosás-megelőzési osztályának munkatársa lett, mígnem egy német lobbi cég brüsszeli irodájától állásajánlatot kapott. Élt is ezzel a lehetőséggel és 2009-ben családjával együtt külföldre költözött.
– Itt is rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, nem csak európait. Például egy globális kampány keretében Sanghajtól Washingtonig próbáltuk a döntéshozókat meggyőzni, néha személyesen is. Azt is megtanultam, hogy a lobbizás nem ördögtől való: a kulcs a megfelelő információ megfelelő helyre juttatása a megfelelő időpontban. Semmiképpen sem keverendő össze a félreinformálással vagy a tisztességtelen eszközzel történő befolyásolással – hangsúlyozta Roland.

Több tízezer jelentkező közül választották ki

Ezt követően egy tudományos szervezetnél gyarapította tovább korábbi élelmiszer-biztonsági tapasztalatait mindaddig, amíg meg nem hozta gyümölcsét a 2004 óta tartó kitartó próbálkozása, melynek eredményeként 2015 augusztusában bekerült az Európai Bizottság kötelékébe.

– Ez csak egy felvételi vizsga letételével lehetséges, ami több lépcsős, nagyjából egy évig tart és kb. 100 helyre általában 30-50 ezer jelentkező jut. 2014-ben sikeres vizsgát tettem, s felkerültem egy várólistára, így volt lehetőségem pályázni az állásajánlatokra. Végül mint jogász 2015 augusztusában felvételt nyertem az Éghajlat-Politika Főigazgatóságára, ahol a köznyelvben szén-dioxid kvóta-ként ismert egységek nyilvántartását végző rendszerrel kapcsolatos jogi kérdésekkel foglalkozom.

Egy átlagos nap – egy-két megbeszéléssel tarkítva – a monitor előtt ülök a billentyűzetet püfölve, amely ebből a szempontból nem különbözik más, irodai munkától. Más a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy 28 nemzeti minisztérium munkáját kell irányítani és koordinálni. Ez egyszerre izgalmas és ijesztő, hiszen a tagállamok szakértői tőlem várnak szakmai iránymutatást – emelte ki a jogász, aki feladatait általában önállóan oldja meg, de egy esetleges kétely esetén bátran és bizalommal fordulhat lelkes kollégái felé is, mely nagy biztonságérzetet nyújt számára.

28 nemzeti minisztérium munkáját irányítja és koordinálja (Fotó: Milena Damianova)
28 nemzeti minisztérium munkáját irányítja és koordinálja (Fotó: Milena Damianova)

Mi motiválja mindeközben? Legfőképpen az, hogy olyan területen dolgozhat az európai egységért, ami mindannyiunk jövőjét jelentősen befolyásolja.
– Jó érzés, hogy a munkánk által valami megváltozhat/megváltozik a világban.

Minőségi munkára sarkall, hogy amit mondok/leírok, azt komolyan veszik, és adott esetben megváltoztat dolgokat. Az is ösztönzőleg hat rám, hogy egy-egy feladat megoldásával EU tagállamok problémáira kínálhatok megoldást. Erre büszke is vagyok és fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy „Brüsszelre” nem úgy kell tekinteni, mint a problémák forrására, hanem mint a megoldások lehetséges szállítójára

– hangsúlyozta Faludi Roland, aki munkájában pozitívumnak tartja többek között a változatosságot, hiszen kevés ismétlődő, mechanisztikus feladata van, de azt is előnynek tartja, hogy lehetősége van más (munka)kultúrák megismerésére is.

Elmondása szerint azért is szereti a munkáját, mert összetett kérdésekre kell adekvát válaszokat adnia egy viszonylag bonyolult szabályozás alkalmazásával, ami sokszor hosszas gondolkodást, utánajárást igényel. Mindezt rugalmas időbeosztás mellett angol nyelven végzi. Ez eleinte azonban nem volt olyan egyszerű.
– Kezdetben, amikor Brüsszelbe költöztünk, nehézségként éltem meg, hogy idegen nyelven kellett egész nap dolgoznom. Ez először nagyon fárasztó volt, aztán az életem részévé, automatizmussá vált. Ma már nagy biztonsággal kommunikálok más nyelveken is. Ettől függetlenül nagyon sokáig zavart, hogy nem dolgozhatok az anyanyelvemen – tette hozzá Roland, aki az ülőmunkát futással, kerékpározással és focizással próbálja kompenzálni.

A barkácsolás kapcsolja ki legjobban

Emellett szeret barkácsolni is.  – A lehetőségekhez képest a ház körül, illetve az autómban megpróbálok mindent magam megjavítani, mert így a saját kézzel végzett munka öröme mindig utolér. Ha az embernek vannak gyermekei, akkor nem túl sok marad a klasszikus értelemben vett szabadidő eltöltésére, de azt a keveset zenehallgatás, filmnézés vagy olvasás tölti ki – mondta mosolyogva.

Jelenlegi munkáját karriere csúcsának tekinti.
– A köz szolgálata, komplex intellektuális kihívások, nemzetközi környezet és nem utolsó sorban kiszámíthatóság és hosszú távú biztonság – sorolta Roland mindazt, amit elvár és meg is kap a mostani munkahelyétől, ami mellett több ideje jut a feltöltődésre is, így nem fenyegeti a kiégés veszélye. Szeretetben, egészségben és boldogságban él Brüsszelben két lányával és feleségével egy családi házban. De mik a tervei a jövőt illetően, ha mindez már megvan?  – A munka terén bármit sikerül még elérnem a Bizottságon, vagy más európai intézményen belül, az már ajándék. Amit még el szeretnék érni: az a gyermekeim elindítása az életbe, legalább úgy, ahogy a szüleim engem útnak indítottak, ezért megpróbálom őket a lehető legtöbb várható megpróbáltatásra felkészíteni. Ebben fontos partnerem a feleségem, akivel a gyerekek kirepülése után is szeretnék majd boldogan élni – tette hozzá.

Faludi Roland egykori iskolatársának, Szalay Zsoltnak, a SPAR Magyarország értékesítési vezetőjének adja át a stafétát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.