- hirdetés -

Ez is elhangzott a nagy könyvelhagyó hétvégén, méghozzá nem is akárki szájából. Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László nagyszerű előadása mellett volt közös felolvasás a főtéren és sok-sok könyvelhagyás is.

A zene és az irodalom sajátos találkozásának lehettünk szem és fültanúi március 19-én a városi könyvtár olvasótermében, ahol Grecsó Krisztián, József Attila-díjas kortárs magyar író, valamint az énekes, dalszerző Kollár-Klemencz László gitározott, énekelt és novellákat olvasott fel. A március 18-20 között megszervezett Nagy Könyvelhagyó Hétvégéhez azonban nem csak ez az egyetlen program kapcsolódott.

A különleges hétvégét a Justh Zsigmond Városi Könyvtár szervezte annak apropóján, hogy a Veszíts el egy könyvet! játék ebben a hónapban ünnepli 8. születésnapját. A játék célja az olvasás népszerűsítése mellett, hogy mosolyt csaljon a könyvelhagyók, és megtalálók arcára egyaránt, hiszen adni is és kapni is jó.

A szervezők március 19-én három izgalmas eseménnyel is várták az érdeklődőket.
– Kora délután volt egy kerekasztal beszélgetés, ahova többek között Debrecenből, Egerből, sőt még Szabadkáról is érkeztek könyvesbloggerek. A nagyjából 20 fős társaságban szó esett az olvasásról, az olvasási szokásokról, illetve az e-könyvekről, a könyvtárakról és mindenféle más érdekes dologról is – mondta Buzai Csaba, a városi könyvtár igazgatója.

Közösen olvastak, aztán amit olvastak, elveszítették

A könyvesblogger találkozót közös felolvasás követte. Több mint 30 könyvkedvelő gyűlt össze a város főterén, hogy flashmob keretében 10 percen keresztül hangosan olvasson fel egy részletet abból a könyvből, melyet az eseményt követően el kívánt veszíteni.
–  Egy fantasy-t fogok elhagyni. Ez egy sorozat egyik kötete, ami vámpírokról szól és elég izgalmas könyv – mesélte a zsibongó tömeg egyik tagja, Andula Júlia. A Táncsics gimnázium 11. osztályos tanulója elmondása szerint azért szeret olvasni, mert azt jó kikapcsolódásnak tartja.

Felolvasták, aztán elveszítették (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Több mint harminc könyvimádó olvasott egyszerre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Nagyon sok könyvem van otthon. Leginkább a romantikus angol irodalmat szeretem, de szívesen olvasok fantasykat és drámákat is – fűzte hozzá a diáklány, aki egy buszmegállóban tervezi elhagyni szeretett könyvét. A hangos felolvasást követően valaki egy padon, valaki a füvön és valaki a főtér egy kiugró díszkövén veszítette el könyvét, hogy azzal következő olvasójának örömet szerezzen. (Az OrosCafé stábjából négyen is elhagytak könyvet ezen a hétvégén. Hogy ki, mit és hol veszített el, arról itt lehet olvasni.)

A könyv az van, és mindig is lesz

Majd délután 5-kor kezdetét vette a “greCSÓKOLlár” címet viselő zenés irodalmi est a könyvtár olvasótermében, telt házzal.
– A könyv jelene és jövője is az olvasókon múlik, ugyanis ha nincsenek olvasók, akkor a könyv halott dolog – mondta kérdésünkre Grecsó Krisztián, kortárs magyar író, aki közel nyolc évig élt Békéscsabán. – Orosházához is kötődöm egy picit, mert itt kaptam meg a Darvas-díjat. Ismerem és szeretem ezt a környéket. Továbbá évente járok Gerendásra kolbászt gyúrni, úgyhogy én ide hazajövök –  fűzte hozzá.

Mély átéléssel - Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László előadása (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Mély átéléssel – Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László előadása (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Jóbarátja, Kollár-Klemencz László is szívesen jár vidékre, valamint olyan rendezvényekre, ahol a kultúra van a középpontban.
– A könyv népszerűsítését önmagában nem tartom fontosnak, magát a könyvet tartom fontosnak, s mindenki maga döntse el, hogy azt használja vagy nem használja. A könyv az van, és mindig is lesz, mindegy, hogy milyen formában, de lesz – nyilatkozta az OrosCafénak Kollár-Klemencz László, akit a Kistehén zenekar frontembereként is ismerhetünk.

Az 5-6 éve együtt dolgozó duó a gitárokon fülbemászó dallamokat szólaltatott meg, több témát is megénekeltek. Szó esett a disznótor jellegzetes pillanatairól, a nőkről és a szerelemről is. Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László közös dalait akarva-akaratlanul is gyakran kísérte a közönség ritmushoz illő lábmozgása és sokat mondó mosolya. A zenék között az előadók olykor novellát olvastak fel, olykor személyes élményeikről meséltek, de baráti csipkelődéseikkel is hamar elnyerték a nagyérdemű lelkes tapsviharát.

A Nagy Könyvelhagyó Hétvége utolsó napján, vasárnap lesz egy moly nyomozó játék, ahol a könyvtár különböző területeit lehet majd bejárni. Mindemellett továbbra is lehetőség van arra, hogy elveszíts egy könyvet, és részt vegyél egy nyereménysorsoláson. Ezekről korábban itt írtunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.