- hirdetés -

A tavaly megalakult Mirna zenekarban énekel egy orosházi fiatal, Bakos Bettina. Az öttagú együttes magyar népzenei alapokon nyugvó, sajátos csengésű dallamokkal varázsolja el közönségét.  A közelmúltban a Budavári Művelődési Házban játszottak a Misztrál előzenekaraként.

A Mirnának eddig három fellépése volt, így viszonylag friss formációról van szó.  Énekesük, Betti eddigi zenei sikereiről mi is többször beszámoltunk, az elmúlt években ugyanis számos alkalommal mutatta meg tehetségét nemcsak a város, hanem az ország előtt is. Amikor 2010-ben 14 évesen elindult a Megasztár válogatóján, egészen a középdöntőig jutott. Ugyanebben az évben viszont megnyerte a Gigasztár énekversenyét. Néhány évvel később 2012-ben újból célba vette a Megasztár színpadát, s így bejutott a legjobb 24 énekes közé. 2012 nyarán Budapesten első helyezést ért el a Startworld énekverseny pop-rock kategóriájában.

Itt éppen a Misztral előtt játszanak (Fotó: a zenekar hivatalos oldala)
Itt éppen a Misztral előtt játszanak (Fotó: a zenekar hivatalos oldala)

2015 tavaszán, az akkor megalakult Mirna zenekar énekeseként folytatta pályafutását.
– Amit mi csinálunk, azt általában „világzenének” szokták nevezni. Tudjuk, hogy ma már nehéz újat mutatni ebben a műfajban. Célunk bebizonyítani, hogy az autentikus magyar népzene kiindulópontja, ihlető forrása lehet egy másféle zenei ízlésvilágnak is. Attól, hogy feldolgozásokat játszunk, a zenénk nem hiteltelen vagy mesterkélt. A dalokban noha ott vannak a népzenei gyökerek, mégis egészen másfajta hangzást biztosítanak – emelte ki Bakos Bettina, aki Vácon tanult népi éneket a Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. 2010-ben  népdaléneklési versenyt is nyert.

Azt mondja, egy zenekar csak akkor tud jól működni, ha annak tagjai a színpadon kívül is képesek együtt nevetni és szívesen töltik közösen a szabadidejüket is.
– Ez persze nem azt jelenti, hogy egyfolytában összejárunk, hiszen mindenkinek van másik együttese, munkahelye, családja, stb. Egyszerűen csak jól érezzük magunkat együtt – hangsúlyozta az orosházi lány, akit a a zenésztársai és barátai Bettikának neveznek. Szerinte a zenéjüket a letisztultság, a finomság és az érzékenység jellemzi. Bízik abban, hogy a szokatlan dallamaikat egyre többen ismerik majd meg, egyre többekben merül fel hatásukra a “még egyszer” gondolata, s hallgatják meg újra és újra a jelenkori köntösbe bújtatott magyar népdalokat.

Az autentikus népzene új köntösbe bújtatása a cél (Fotó: a zenekar hivatalos oldala)
Betti a későbbiekben jazz szakon szeretne továbbtanulni (Fotó: a zenekar hivatalos oldala)

Elmondása szerint dalaik különleges hangzásvilága Dévényi Zolinak, a dalok szerzőjének köszönhető.
– Zoli a rock-­ban, jazz-­ben és más műfajban is otthonosan mozog, ugyanakkor kiváló gitáros is. Nem népzenész, ezért egészen mást „hall meg” egy népdalban vagy akár egy hangszeres dallamban, mint amit én vagy Dóri (ti. a zenekar hegedűse). Mi foglalkozunk ugyanis elmélyültebben az autentikus magyar népzenével – tette hozzá a zenekar énekese.

Betti lassan két éve jó barátságban van a zenekar hegedűsével, Horváth Dórával. Az ő közreműködésével ismerte meg Zolit és a fúvós, pengetős hangszereken játszó Szabó Dánielt is. A zenekarhoz az ütőhangszeres Clemente Gábor csak később csatlakozott. A tervek szerint tavasszal további budapesti koncertek következnek. Emellett folyamatosan bővíteni kívánják a repertoárjukat, és igyekeznek eleget tenni az újabb és újabb felkéréseknek is.

Ha kíváncsi vagy az együttes életével kapcsolatos legfrissebb információkra, kattints ide.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.