- hirdetés -

Ne élő állatot! Erre kérik az állatvédő szervezetek azokat, akik ajándékot szeretnének vásárolni húsvétra. Tapasztalataik szerint ugyanis a pillanatnyilag aranyos, de később megunt nyulak, csibék gyakran végzik az utcán vagy akár a kukában.

A húsvéti ünnepek előtt mind többen vesznek ajándékot. Az egyik fő célpontot az állatkereskedések jelentik, ahol élő ajándékok kavalkádjával találkozhatnak a betérők. Van törpenyúl, házinyúl, de hörcsög, tengerimalac, díszhal, kutya, cica, a piacokon akár 200 Ft-os naposcsibe is vásárolható. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnepekre megvásárolt élő állatok az ünnepek után legtöbbször unott teherként vannak jelen a háztartásokban.

Az ünnepi csillogás hamar elmúlik

A húsvéti ajándéknak összevásárolt élő állatok rövid ideig mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján a szőnyegen fickándozott, az ünnep után már csak nyűgként van a lakásokban. Gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet és a rendszeresen keletkező ürülék (és bűz). Arról nem szólva, hogy szőrükre vagy tollukra egyre többen allergiásak is.

Kukába dobják, út szélén eleresztik, wc-be húzzák le a megunt állatokat

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa az elmúlt évek folyamán az állatoktól megszabadulás kapcsán durva esetekkel is találkozott. Nem ritka, hogy a felelőtlen tartók a megunt kisállatokat magukra hagyják, út szélére dobják, a díszhalakat lehúzzák a wc-n, madarakat egyszerűen kieresztik a kalitkából.

Aranyosak, de meddig? (Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület)
Aranyosak, de meddig? (Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület)

Egy kidobott háziállat emberi gondoskodás nélkül életképtelen, ha utcára kerül, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik. Házi kedvencet kitenni Magyarországon bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is járhat.

Nyuszimentő Akció

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja 2016-ban is próbál segíteni a megunt nyusziknak. Húsvét elmúltával egy hónapig díjmentesen leadható az állatvédő egyesületnél minden ajándék nyuszi. Erre az oldalra kattintva megtudható az állatvédők elérhetősége.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.