- hirdetés -

Országosan többszáz nevelőszülőre lenne szükség, ezért az SOS Gyermekfalvak kampányt indított, hogy népszerűsítse a nevelőszülői hivatást. Magyarországon több mint 20 ezer, ebből Békés megyében közel 650 gyermek nem a vér szerinti szüleivel él.

„Mindig lesznek olyan gyerekek, akik családi konfliktusok, tragédiák, a szülők betegsége vagy szegénységgel összefüggő kockázatok miatt rászorulnak egy felnőtt segítségére, mert saját szülei nem tudják támogatni őket. Ilyenkor a vér szerinti családot legjobban a nevelőszülők tudják pótolni. Segítünk, hogy a gyerekek megnyugodjanak, új lehetőségeket kapnak, és ha van rá mód, visszakerüljenek vér szerinti családjukhoz, vagy hosszabb időt tölthetnek nálunk” – mondta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője. Az SOS célja, hogy népszerűsítse a nevelőszülőséget, és minél többen vállalkozzanak arra, hogy nehéz sorsú gyermekeket rövidebb vagy hosszabb időre családjukba fogadjanak.

A nevelőszülők otthont biztosítanak a családjukból kiemelt, különösen nehéz sorsú gyermekeknek. Jelenleg 5500 nevelőszülő dolgozik az országban, ebből 70-en az SOS Gyermekfalvak keretein belül. Ennél azonban jóval többre lenne szükség, 2014 január 1-e óta ugyanis minden 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni.

Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülei ugyan nem tudják megakadályozni a gyermekek családból való kiemelését, de a hozzájuk kerülő, traumákat átélt gyermekeknek a lehető legbiztonságosabb és legjobb körülményeket biztosítják. Az SOS-ben barátságos házakban laknak a gyerekek az SOS saját ingatlanán, többek között fejlesztőprogramok, táborok és kulturális programok révén új esélyt kapnak, hogy bepótolhassák az életükből addig kimaradt dolgokat.

Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülőket keres. Jelentkezni és érdeklődni a neveloszulo@sos.hu címen lehet.

További információ:

gabriella.varro@sos.hu

+36-70-948-9904

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.