- hirdetés -

A felhasználói szokások változásával, a technika fejlődésével kicsit elfelejtkeztünk az utcai telefonfülkékről. Pedig léteznek még, Orosházán jelenleg 22 van belőlük.

Törvény írja elő, hogy az egyetemes szolgáltatónak, így az Invitel Zrt.-nek is, a településeken háromezer lakosonként, valamint ennél kisebb lélekszámúaknál, legalább egy darab nyilvános telefonállomást kell működtetnie, valamint a nyilvános telefonállomások legalább 3 százalékát hallás-, vagy mozgáskorlátozottak által is használható módon kell kialakítania.

Több, mint a törvényi előírás

Az Invitel szolgáltatási területén közel 1600 darab nyilvános készüléket üzemeltet. Ezekből 88, úgynevezett megbízott kezelésű nyilvános állomásként üzemel (például fodrászat, panziók, vendéglátó-ipari egységek, idősek otthona, stb.).

Orosházán, a 15-20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest napjainkra körülbelül 60 százalékkal esett vissza a telefonfülkék száma. A városban jelenleg 22 telefonfülke található, amely darabszámát tekintve 12-vel több, mint a törvényi előírás. Használatukban azonban folyamatos forgalom visszaesés tapasztalható, amely éves szinten eléri a 30 százalékot.

A forgalmasabb helyeken még ma is rendszeresen használják a telefonfülkéket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A forgalmasabb helyeken rendszeresen használják a nyilvános telefonfülkéket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Az otthoni vezetékes telefonálás korábbi években bekövetkezett térnyerésével és a felhasználói szokások változásával azt tapasztaljuk, hogy évről-évre fokozatosan esik vissza a nyilvános állomások forgalma, azonban a települések egyes területein – mint például a lakótelepek, buszpályaudvarok, vasútállomások, belváros, főterek, sétálóutcák, vagy a kórházak környéke – ma is adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor szükség van rájuk. Összességében tehát elmondható, hogy a szegényebb településeken, valamint a nagyobb városok forgalmas helyein a mai napig használják a nyilvános állomásokat – tájékoztatott az Invitel Zrt.

2011. január elsejétől már csak érmés készülékekkel telefonálhatunk, mert megszűnt a telefonkártyák forgalmazása. A 10, 20, 50, 100, és 200 forintos mellett azonban már 0,5 1, és 2 euróval is kaphatunk vonalat.

– A jelenlegi készülékpark rendszeres takarítása, karbantartása, esetleges felújítása a közterület használatának fő feltétele, ezért ezeket a munkálatokat az Invitel úgy a készülékek, mint a fülkék esetében rendszeresen elvégzi. Rongálás napi szinten előfordul, fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy a fülkék számának csökkenésével, a rongálások okozta kár is kisebb mértékű – jelenleg a fülkék éves összbevételének 10-12%-át fordítjuk helyreállítására. A leggyakoribb probléma a kézi beszélő rongálása, a fülke üvegének kitörése és a graffiti – emelte ki a szolgáltató.

A nyilvános telefonállomás üzletág összességében veszteséget termel, ezért folyamatosan vizsgálják az állomások forgalmát. Ahol tartós forgalom visszaesést tapasztalnak, és törvényes kötelezettségünk sincs az állomás üzemeltetésére, azt megszüntetik.

Reméljük, azonban még sokáig velünk maradnak a telefonfülkék, ezek a múlt évezredből itt maradt „örökségeink”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.