- hirdetés -

Úgy tűnik, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatai kapcsán indulhatott belviszály a Fideszen belül, ugyanis az Együtt gyulai politikusa egy fideszesek által írt levelet mutatott be a sajtónak, amit Zalai Mihálynak, a megyei közgyűlés szintén fideszes elnökének címeztek.

A gyulai Együtt politikusa, Bod Tamás Kenyértörés a megyei közgyűlés elnöke és harminc polgármester között címmel tartott sajtótájékoztatót a megyeháza előtt február 18-án. A toronyradio.hu beszámolója szerint Bod Tamás egy háromoldalas levelet adott át a sajtó képviselőinek, amely ugyan nem nyilvános, de mégis hozzá került, ahogyan ő fogalmazott: befújta hozzá a szél.

A levelet huszonnyolc Békés megyei polgármester fogalmazta meg Zalai Mihállyal, a Békés Megyei Önkormányzat Fideszes elnökével szemben. Ebben az áll, hogy az azt aláíró polgármesterek nem értenek egyet azzal a pontozási rendszerrel, amelyet a Békés Megyei Önkormányzat kidolgozott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kapcsán. Szerintük indokolatlan előnyhöz juttat két kistérséget: a Sarkadit és a Mezőkovácsházit.

Bod Tamás nem tudta, vajon területi vagy párton belüli ellentétről van-e szó, de hangsúlyozta: „a tisztesség kedvéért azt is el kell mondani, hogy a január 25-én íródott levél elment Budapestre több minisztériumba, Lázár János és Orbán Viktor asztalán is természetesen ott van, ezt tudjuk Fideszes polgármesterektől.”

Szerinte a levél valódiságát senki meg nem kérdőjelezte. „Fideszes polgármesterekkel egyeztettem, és azt mondták, hogy igen, ezt a levelet írtuk alá. A levelet nem Fideszes polgármestertől kaptam, de van olyan Fideszes polgármester, aki név nélkül elismerte ennek a levélnek a valódiságát, illetve elismerte azt, hogy Budapesten, a legfelsőbb szintű párt és minisztériumi vezetésnél ott van ez a levél.”

Végezetül hozzátette: „hat éve már olyan korban élünk, amikor egy maffiakormány uralkodik Magyarországon helyi kis maffiózókkal. Az 58 milliárd forint esetében nem mernék rá mérget venni, hogy mindegyik jó helyre kerül, és mindegyik a célnak megfelelő hatékonysággal fog majd hasznosulni, félő az, hogy Fideszes haveroknak, Fideszes politikusoknak is jut illetve juthat ebből az 58 milliárdból, mert az elmúlt időszak fejleményei azt igazolják, hogy bizony a haveroknak olykor sokkal több jut, mint a tényleges beruházásokra és a valóságos fejlesztésekre.”

Az elhangzottakra Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke úgy reagált, naponta több levelet vált a fejlesztések kapcsán a megyei polgármesterekkel, de egyik polgármestertől sem kapott felhatalmazást arra, hogy az önkormányzatok közti levelezés tartalmáról a sajtót részletesen tájékoztassa – zárul a toronyradio.hu beszámolója.

A TOP programból Orosháza is sok pénzt szeretne lehívni, csak idén 13 pályázatot adnak be, 3,3 milliárd forint értékben. Az orosházi származású megyei közgyűlési elnök, Zalai Mihály az OrosCafénak adott év eleji interjújában azt hangsúlyozta, minden polgármester és kistérségi vezető azért küzd, hogy az ő települése, térsége nyertese legyen ennek a folyamatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.