- hirdetés -

Hosszú évek óta először, tavaly emelkedett a kikölcsönzött dokumentumok száma a városi könyvtárban. Idén jobb feltételek mellett dolgozhatnak, legközelebb márciusban lesz országos rendezvényük.

Az önkormányzati fenntartású intézményben erre az évre a feltételek mind a személyi, mind a dologi kiadásokban kedvezőbbek lettek a tavalyinál. Ezért továbbra is hasonló ütemben tervezik az állománygyarapítást, és a meglévő csoportok működését is támogatják. A 2020-ig terjedő stratégiájukat most alakítják, egyik alappillére a minőségirányítási rendszer meghonosítása a könyvtárban.
– Újra napi 8 órában dolgozhat két eddigi hatórás kolléga, ez sokat lendíthet a gördülékeny munkán – hangsúlyozza Buzai Csaba igazgató.

A tavalyi év mérlegét megvonva nézzük a számokat!
– A könyvtárnak 2015-ben 3928 regisztrált használója volt, (ennyien rendelkeztek érvényes olvasójeggyel) Ez 1,1%-os csökkenés, ami megegyezik a népességfogyás orosházi nagyságával. Összesen 33 773 személyes (helybeni) használatot regisztráltunk (ez átlagosan napi 118 látogatót jelent), közülük 6897 személy internetezni jött a könyvtárba – sorolja Buzai Csaba. – Ezek a számok emelkedést mutatnak, és nincsenek benne a rendezvények. Lényegesen több programunk van, mint korábban. Számuk tavaly 198 volt – klubfoglalkozásokkal együtt – , ezeken összesen 3329 fő látogatót regisztráltunk.

A meseolvasás hasznos, jó hatással van a fantáziára, szókincsre stb. (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
Tavaly közel 3 ezer dokumentummal gyarapodott a könyvtár állománya, túllépve a 70 ezret 
(archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Az elmúlt években alakult csoportjaink, klubjaink, a Nyugdíjas pedagógusok Justh Zsigmond olvasókörének, a LélekVitamin Klubnak, a MűKedvelő biblioterápiás foglalkozásnak, az Orosházi Moly Galerinek, valamint az Aranyalma Klubnak  a találkozói – nagy örömünkre – megszokottá váltak, beépültek az intézmény életébe. Könyvtárunk tavaly is bekapcsolódott a tizedik alkalommal megrendezett Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatába, ennek keretében első alkalommal szerveztünk véradást, sikerrel. A két könyvtár (felnőtt- és gyermek) honlapjának látogatottsága folyamatosan emelkedik – sorolja az igazgató.

Az igazgató az ingyenes gyermekkönyvtári kézműves foglalkozások népszerűségét is kiemelte. (Idén már klimatizált helyiséget tudnak biztosítani a gyerekek tartalmas nyári elfoglaltságához.) Erre az évre nyertes pályázatuk van a Veszíts el egy könyvet! játékhoz kapcsolódóan, amellyel egy országos találkozó megszervezését célozták meg, ezt márciusra tervezik olyan vendégekkel, mint Kollár-Klemencz László és Grecsó Krisztián.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.