- hirdetés -

Ideiglenesen a szarvasi parancsnok-helyettes vezeti az orosházi tűzoltók munkáját. Bohák János régi motoros a szakmában, rutinja sokat jelent az ismerkedés időszakában.

A február 1-jei megyei katasztrófavédelmi évértékelőn jelentették be, hogy Bajkán György tűzoltó alezredes feljebb lépett a ranglétrán, és megbízták az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetésével. A korábbi parancsnok – akinek vezetése alatt 2015-ben az orosháziak érdemelték ki az Év Hivatásos Tűzoltóparacsnoksága címet – már új feladatában tevékenykedik.

Az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a mezőkovácsházi és az orosházi járás területén fejt ki tevékenységet, ezt február eleje óta vezeti Bajkán György.
– Eddigi tevékenységem átalakult. A tűzoltóság szakmai felügyelete megmaradt, de a napi dolgokkal már nem én foglalkozom, hanem az új parancsnok. A tűzoltási- és műszaki mentési feladatok mellett az iparbiztonság és a polgári védelem feladatai is alám tartoznak a körzetben. De a három nagy szakterület mellett a hatósági feladatok legalább ekkora súllyal jelentkeznek az új pozícióban – mondja új munkaköréről Bajkán György.

Bajkán György és Bohák János rendszeresen megbeszélik a tűzoltók napi feladatait (Fotó: Rajki Judit)
Bajkán György és Bohák János rendszeresen megbeszélik a tűzoltók napi feladatait (Fotó: Rajki Judit)

Bohák János tűzoltó alezredes 1993-ban fel szerelt fel a szarvasi tűzoltóságon, azóta ott teljesített szolgálatot egészen február 1-ig. A megyei igazgató javaslatára 6 hónapig megbízott parancsnokként vezeti az orosháziakat.
– Mondhatni, végigjártam a szamárlétrát. Beosztott tűzoltóként kezdtem, majd szolgálatparancsnokként folytattam. Aztán tűzoltósági és műszaki mentési osztályvezető voltam, majd az utóbbi években parancsnokhelyettesként tevékenykedtem Szarvason  – ad magáról rövid ismertetőt.

Az új parancsnok két hete érkezett Orosházára, most még ismerkedik az állománnyal, a lehetőségekkel és az orosházi körzettel.
– Több mint tíz éves tapasztalatom van az állomány vezetésével, így ez nem újdonság. Az orosházi körzet sajátosságait azonban alaposabban meg kell ismernem, gondolok itt elsősorban a veszélyes üzemekre, és a nagy gyárakra. Ebben támaszkodom az állományra, hiszen nekik van helyismeretük és tapasztalatuk, és Bajkán alezredes is Orosházán dolgozik, bármikor tudok tőle is segítséget kérni. A léc magasan van, hiszen az ország legjobb tűzoltói tartoznak mostantól alám, de én is olyan ember vagyok, aki a maximumra törekszik, úgyhogy biztos vagyok benne, jó csapatot fogunk alkotni – zárta az új parancsnok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.