- hirdetés -

Azon vállalkozók között, akik évtizedes tapasztalatokkal bírnak, Frankné Andrea virágkötőre, az Andrea Virágbolt tulajdonosára esett a választás, lévén aktuális a „virágügy”. Közeleg a Valentin-nap, és a házasság hete is tart még.

Andrea azt mondja, ma újra kezdik vinni a tizen-, huszonévesek a virágot a lányoknak. – Vannak időszakok, amikor elkeseredettek az emberek, nem visznek virágot. Manapság pénzfüggő az érdeklődés – meséli.

A nő is olyan, mint a virág

Kertésznek tanult, 1988 óta van a szakmában, 2000 óta saját vállalkozással. Vallja: a családja, barátai nélkül nem ment volna. Ezért hálás nekik. Napjainkban egyedül viszi az üzletet, és keresi azt a kollégát, akinek szintén a virág az élete.

– A mi korosztályunk még úgy nőtt föl, hogy ha vendégségbe megyek, akkor a ház asszonyának illik vinni egy szál virágot. Az utánunk 10 évvel jövők már ebből valahogy kimaradtak. És nem is tudnak elfogadni virágot: jaj, minek költöttél, nem kellett volna, úgyis elhervad! Lássuk meg a hasonlóságot: a nő is olyan, mint a virág: megszületik, bimbóban jár, egyre szebb, és van egy leszálló ág is. De ott van a lelke, a belső szépsége. Ha megkapok egy szál virágot, azt is nézem, hogy benne van az is, aki adta!

A virágok révén ízlést is formál Frankné Andrea (Fotó: Rajki Judit)
A virágok révén ízlést is formál Frankné Andrea (Fotó: Rajki Judit)

– Azt mondom, a férfi minden héten vegyen a számára fontos nőnek egy szál virágot. Ne többet! Gondoljon arra, az asztalra kerül az ő kedvenc söre is, annál ez sem kerül többe. A virág üzenethordozó. Kifejezi a másik iránti szeretetet, törődést. A másik oldal a fogadás. Vannak olyan nők, akik ezt nem tudják. Valóban: a nők nevelik ilyenné vagy olyanná a férfiakat. És fordítva: a férfi is ki tudja hozni a finomságot egy nőből, hogy nő legyen belül is.

A virágboltos ízlést formál, lelkeket táplál olykor azzal, hogy kulturált, kellemes a környezet. Sokszor szomorú emberek, máskor izgatott, nagy pillanatok előtt állók térnek be hozzá, azt mondja, megnyílnak neki, igyekszik úgy virágot ajánlani, amilyennek a vevőt és a helyzetet látja. – Szeretem a vidám embereket magam körül – adja meg a választ arra, miért teszi ezt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.