Sikeresen zárta kétéves kutatásfejlesztési projektjét a Merian Foods Élelmiszeripari Kft., erre az évre a virsli- és konzervgyártáshoz kapcsolódó fejlesztéseiket az egészségesebb életmód jegyében tervezik.
A munkavállalói létszám nem változott, termelési számadataik is hasonlóak az előző évihez.
– A 2015-ös évet a korábbi évekhez hasonló termelési volumennel zártuk, 5600 tonnás termelési kibocsátás mellett, 4 milliárdos éves árbevételt realizált társaságunk – nyilatkozta Gyucha Mariann, a Merian Foods Kft gazdasági igazgatója, a város legnagyobb adózóinak tartott ebéden. – Az export árbevételek folyamatos fejlesztésére törekedtünk, mind az orosz, mind az ukrán irányban, a forgalom 110 ezer euro felett zárt. Az embargó érintett bennünket, de voltak olyan termékkörök, amelyekkel még így is bent maradtunk az orosz piacon és tudtunk konzerv és pácolt-füstölt termékeket kiszállítani.
– Munkaerő terén volt-e változás?
– Létszámhelyzetünk a korábbi évekhez hasonló, jelentős munkaerő felvételünk nem volt, de tudtuk tartani a korábbi létszámot. Azokat a mozgásokat, amelyeket az év során a termelés volumene indukált, alkalmi munkavállalók foglalkoztatásával pótoltuk. A munkavállalói létszám a Merian Foods Kft.-nél 225 fő és kb. 40 fő alkalmi munkavállalót is foglalkoztattunk emellett, illetve az alvállalkozóink révén a környékből még mintegy 30-50 fővel dolgozunk együtt.
– Milyen területen fejlesztettek tavaly?
– A termékfejlesztés két területet érintett, a minőséget és a hatékonyságot. Új terméket is fejlesztettünk, újabb konzerv illetve vörösáru termékek kerültek ki a piacainkra. Pályázatok révén munkahelyek képzési programjaiban vettünk részt, ezek révén a munkavállalóink ismereteit is tudtuk bővíteni.
– Idei tervek?
– A korábbi fejlesztések és meglévő termékek továbbgondolása a cél, például csomagolás fejlesztés terén. Újra piacra kerülnek a pulykakolbász termékek és a Sous vide termékkategóriában libacomb és kacsamell/comb termékek. Emellett a magas májtartalmú készítményeink körének bővítése, és új ízesítésű termékek fejlesztése jelenleg is folyamatban van. Továbbá olyan csoportok megcélozását tervezzük, akik az egészségesebb életet, étrendet és táplálkozást gondolják fontosnak. A szójamentes, gluténmentes termékekkel szeretnénk bekapcsolódni ebbe a programba és reméljük, hogy sikerül piacra vinni ezeket az új termékeket.
A „csirkegyár”-tól a „dollárgyár”-ig
Az orosházi baromfifeldolgozás múltjáról a könyvtárosok is találtak bejegyzéseket, amit közzé is tettek Múltidéző Tumblr oldalukon.
Idén 120 éve kezdődött Orosházán a baromfi feldolgozás. Az évfordulókra korábban is figyeltek elődeink. Az Orosházi Hírlapban 1966. február 1-jén arról számoltak be, hogy beindul a konzervgyártás, majd néhány nappal később az üzem alapításának 70 éves évfordulójáról is közöltek egy írást, amiben sok érdekesség olvasható.