- hirdetés -

Évet értékeltek a megyei katasztrófavédelemnél. Kevesebb riasztás, kevesebb tűz és baleset volt 2015-ben, és nőtt az ellenőrzések száma. Idén tovább akarnak javítani a mutatókon, de a globális felmelegedés, a migráció és a terrorizmus ellen is küzdeniük kell. Fontos orosházi hír, hogy február 1-jétől váltás volt a kirendeltségvezetői és a tűzoltóparancsnoki poszton is.

Átlagos év, két komolyabb esettel – így jellemezte a Békés megyei tűzoltók munkáját a megyei katasztrófavédelmi igazgató. A február 1-jei békéscsabai évértékelőn elhangzott, hogy 2015 a megelőzés éve volt Békés megyében.

Tóth Tibor megyei igazgató beszámolt a 2015-ös évről (Fotó: Melega Krisztián)
Tóth Tibor megyei igazgató beszámolt a 2015-ös évről
(Fotó: Melega Krisztián)

– A fő hangsúlyt a tűz és káresetek felszámolásán túl a hatósági és a megelőzési tevékenységre helyeztük. A tűz és káresetek tekintetében elmondható, hogy az elmúlt 5 évben folyamatosan csökken a bejelentések száma: míg 2010-ben 3300 fölött volt, addig az elmúlt évben 1614 segítség kérés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjába – mondta Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes, megyei igazgató.

Kiemelte, két komolyabb megyei esemény volt tavaly. Az egyik a Pándy Kálmán Kórház mezőhegyesi részlegében keletkezett tűz volt, ahonnan közel 40 beteget menekítettek ki, a másik az augusztusi orosházi öblösüveggyárban történt üzemzavar volt, ahová több településről érkeztek tűzoltók egységek, és sikeresen megelőzték a komolyabb bajt. Ezek mellett a vonulások 98,5 százaléka a legalacsonyabb, I-es vagy I-es kiemelt riasztási fokozatban történt.

A beszámolóból kiderült, hogy 2015-től a vízügyi és vízvédelmi hatósági feladatok is a katasztrófavédelemhez kerültek, emellett volt munkájuk bőven a rendszeres hulladékszállítással kapcsolatos hatósági kijelölések terén is.

Tóth ezredes örömtelinek nevezte, hogy 2015-ben a szakmai eredmények, az ellenőrzések, az elöljárói tapasztalatok alapján, és az országos szakmai versenyen elért első helyezés okán az orosháziak kapták az Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága díjat.  Fontos elem volt a tavalyi évben az önkormányzati és az önkéntes tűzoltóságok fejlesztése, hiszen ezzel sok településen lecsökkent a vonulási idő.

A Körös Mentőcsoport Média által készített összefoglaló kisfilm

A megyei igazgató kiemelte a fejlesztéseket is, amikre komoly összegeket költenek. Még ebben az évben átadják az új szarvasi tűzoltó laktanyát, és ahogy mi is megírtuk, megkezdődik az orosházi laktanya felújításának tervezése is.
Elkészült az orosházi hivatásos tűzoltó parancsnokság laktanyájának teljes felújítási megvalósíthatósági tanulmánya, most indul az engedélyes kiviteli tervdokumentációnak a közbeszerzése. A terv engedélyezése után reményeim szerint még ebben az évben indul a nyílt nemzeti közbeszerzési eljárás a több százmillió forintos kivitelezésre is – emelte ki Tóth Tibor.

Globális felmelegedés, migráció, terrorizmus

A klasszikus katasztrófavédelmi munka mellett a címszavakban említett feladatokat nevezte 2016 legnagyobb kihívásának dr. Takács Árpád dandártábornok, országos iparbiztonsági főfelügyelő. Hozzátette, ezek egy része közvetlenül, más része pedig közvetve fogja érinti a katasztrófavédelem állományát és munkáját.

dr. Takács Árpád dandártábornok kijelölte az idei feladatokat is (Fotó: Melega Krisztián)
dr. Takács Árpád dandártábornok kijelölte az idei feladatokat is (Fotó: Melega Krisztián)

– Készülnünk kell a globális klímaváltozás hatásaira, az ezzel kapcsolatos szélsőséges időjárási viszonyokra. De nekünk is fel kell készülni a folytatódó migráció és ki kell venni részünket a terrorizmus elleni küzdelemből is. Mindezek mellett ugyanakkor biztosítani kell alapfeladataink mellett a lakosság alapvető ellátását, az anyagi javak védelmét. Ebben jól állunk, hiszen míg 2012-ben 70 ezer tűzeset volt az országban, addig az elmúlt évben 60 ezer alatt volt ez a szám – fogalmazott Takács Árpád.

A dandártábornok nagy eredménynek tartja, hogy az elmúlt három évben folyamatosan csökkent a tűzesetek száma országos szinten is. Ezt a hatékony és szigorú megelőző hatósági munkának tulajdonítja.
– Emellett nagyon fontos, hogy fejlődött az iparbiztonság is, hiszen ma már nem csak a veszélyes üzemeket, hanem a veszélyes szállítmányokat is kontroll alatt tartjuk. Ez azt eredményezte, hogy az elmúlt években 20%-al csökkent a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek száma a közutakon és a vasúton, illetve veszélyes ipari baleset az elmúlt négy évben nem történt – emelte ki az iparbiztonsági főfelügyelő.

Jönnek a települési mentőcsoportok

dr. Takács Árpád korábban évekig Békés megyei katasztrófavédelmi igazgatója volt, és hozzá köthető a Körös Mentőcsoport megalakítása. Ennek mintájára alakultak meg az elmúlt években a megyei mentőcsoportok, majd ebből nőttek ki a járási mentőcsoportok.
– Az önkéntesség nagyon fontos, a mentőcsoportoknál pedig ezen van a hangsúly. A cél az volt, hogy minden járásban az adott veszélyeztetettségnek megfelelő és arra választ adó olyan speciális szervezetek jöjjenek létre, amelyek önkéntesekből állnak, amelyek speciális technikai felszereltséggel és eszközökkel rendelkeznek. A következő lépcső a települési mentőcsoportok megalakítása.

Ott, ahol aktív emberek dolgoznak és tenni akarnak településük védelméért, megszervezzük azokat a mentőcsoportokat, akik az ott élő emberek biztonságát szolgálják.

Természetesen nem lesz minden településnek saját mentőcsoportja, ott alakítjuk meg, ahol fokozottan jelen van az ár vagy belvízveszély, vagy veszélyes üzem működik a településen.

Új kirendeltségvezető, megbízott parancsnok Orosházán

Az eseményen dr. Takács Árpád dandártábornoktól vette át kinevezését Bajkán György tűzoltó alezredes. Az eddigi tűzoltó parancsnok február 1-jétől az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője lett, miután elődjét, Süli Zsolt alezredest Békéscsabára helyezték, az ottani kirendeltség vezetőjének.

– Bajkán alezredes úr immár nem csak Orosházáért és a működési terület településének tűzvédelméért felelős, hanem a mezőkovácsházi járás illetve a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltó parancsnokság működési területén lévő településekért is. Kibővült a tevékenysége is, most már nem csak a tűzoltói, hanem a hatósági jogkörök felügyeletét is ellátja – mondta Tóth Tibor. A megyei igazgató kérdésünkre elmondta, orosházi tűzoltóparancsnoknak a szarvasi parancsnok-helyettest, Bohák János tűzoltó alezredest bízta meg. Az, hogy ki lesz a kinevezett parancsnok, később dől el.

A polgármester is elismerte a tűzoltók munkáját

Az évértékelőt követő fogadáson a köszöntő szavak után Orosháza polgármestere emléktárgyakat adott át a parancsnokoknak.
˜– Nem csak én, hanem az egész város büszke az orosházi tűzoltókra azért, amit 2015-ben elértek. Ahhoz, hogy ezt a munkát továbbra is ilyen magas szinten tudják végezni, minden tőlünk telhető segítséget megadunk a továbbiakban is – fogalmazott Dávid Zoltán, majd egy egy bekeretezett csoportképet adott át emlékül dr. Takács Árpádnak, Tóth Tibornak és Bajkán Györgynek.

Dávid Zoltán polgármester emlékbe adta a parancsnokoknak az orosházi tűzoltókkal készített csoportképet (Fotó: Melega Krisztián)
Dávid Zoltán polgármester emlékbe adta a parancsnokoknak az orosházi tűzoltókkal készített csoportképet (Fotó: Melega Krisztián)

A tűzoltói csoportképből került az orosházi laktanyába is, illetve a korábban átadott emléktárgy mellé minden orosházi tűzoltó is megkapja a napokban a kicsinyített fotós emléket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.