- hirdetés -

Egyre súlyosbodó válsággal kénytelenek szembenézni a tejtermelők. A több mint egy éve tartó krízis a kisebb tehenészeteknek százezres, a nagyoknak százmilliós veszteséget okozott eddig. A mélyrepülés oka részben az uniós kvótarendszer tavaly év eleji megszűnése és az orosz embargó, emellett azonban áfacsalást is emlegetnek a termelők.

A 700 szarvasmarhát tartó Agro-M Zrt. napi 18-20 ezer literes kapacitásával a térség legnagyobb tejpiaci szereplője.

– Itt a fejőházban naponta háromszor fordulnak meg a tehenek – mutatja Szűcs Krisztián műszakvezető a délutáni fejéskor. Ez most egyúttal ellenőrző befejés is, amiből havonta egy van, ilyenkor mérik meg a tejmennyiséget, valamint a zsír- és fehérjetartalmat.

700 szar
700 szarvasmarha, napi 18-20 ezer liter tej – az Agro-M Zrt. a térség legnagyobb tejpiaci termelője
(Fotó: Rajki Judit)

A tej mindig extra minőségű, ennek köszönhető, hogy az átlagosan 73 forintos felvásárlási árat többnyire sikerül feltornászni 80 forintra. Azonban még ez is 30 forintos literenkénti veszteséget jelent.

Majdnem a legalacsonyabb

Muntyán János ágazatvezető azt mondja, a 110 forintos felvásárlási árral már elégedettek lennének a termelők.

– Az egy olyan ár, amely legalább az önköltséget fedezi és ha önköltségi szinten tudunk termelni, akkor a támogatások esetlegesen megmaradhatnának beruházásokra.

110 forintos felvásárlási árral már elégedettek lennének a termelők (Fotó: Rajki Judit)
110 forintos felvásárlási árral már elégedettek lennének a termelők (Fotó: Rajki Judit)

Egyelőre viszont a túlélés a cél, ekkora deficitet ugyanis nem lehet tartósan lenyelni. Muntyán János szerint a nyomott árakat nem csak a kvóta-felszabadítás miatt képződő tejfelesleg okozza, hanem a most már nyíltan megfogalmazott áfacsalások.

A magyarországi tejár európai viszonylatban hátulról a harmadik, tehát majdnem a legalacsonyabb. Ugyanakkor Magyarország az a piaci szereplő, ahová olcsó, állítólag szlovák, német és osztrák tej érkezik, csak picit érthetetlen, hogy a drágán előállított tejből hogyan lesz Magyarországon olcsó import – fogalmazza meg aggályait a szakember.

A Szlovákiából érkező UHT-tejek például többnyire 130 forint körüli áron vannak kint a boltok polcain, miközben származási helyükön 100 forinttal drágábban árulják őket.

Minderről már kormányzati szinten is tudnak, ezért a termelők intézkedéseket sürgetnek, ellenkező esetben sorozatos felszámolások várhatók, de az elkeseredettség akár sztrájkot is szülhet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.