- hirdetés -

Gyermekorvos, gasztroenterológus – nap mint nap gyerekeket gyógyít, de fontos feladatnak tartja, hogy a rendelőn túl is tegyen azért, hogy az emberek egészségesebben éljenek. Egyesületet alapított, életmódprogramokban vállal feladatot, felvilágosításokat tart iskolákban. Olyan ember, aki nemcsak beszél az egészségről, hanem maga is sokat tesz érte. Így válik hitelessé.

Három éves volt, amikor az anyukája asztmás lett, sokat fulladt és szenvedett – ez végigkísérte gyermekkorát – valószínűleg ez sugallta dr. Csányi Ágnesnek, hogy orvos legyen, segíthessen embereken – anyukája is titkon ezt remélte, hisz egész életében függött tőlük.

Mindig jó tanuló volt, könnyen szívta magába az ismereteket, tudatosan tett azért, hogy teljesítse saját és édesanyja álmát. Elvégezte az egyetemet, de az, hogy milyen orvossá váljon, fokozatosan alakult ki benne.

Dr. Csányi Ágnes 30 éve gyógyít (Fotó: Rajki Judit)
Dr. Csányi Ágnes 30 éve gyógyít (Fotó: Rajki Judit)

Az egyetemi évek alatt már férjes asszony volt, gyerekük is született – a gyerekgyógyászatról akkor még nem tudott semmit, kezdő anyukaként mindenben bizonytalan volt és félt. Talán ez is irányította őt és gyermekszeretete, hogy ötödéves korában elkezdjen gyerekgyógyászatot tanulni. Miután elvégezte tanulmányait, az Orosházi Kórház gyerekosztályára került – közben megszületett második gyermeke is.

Közel ezer gyermek tartozik a körzetébe

Kétgyermekes anyukaként már nem vállalta az éjszakai ügyeletet, adódott egy lehetőség, a Juhász Gyula utcában megüresedett egy körzet. Később megszületett harmadik és negyedik gyermeke is, ekkor szólt neki dr. Varga Sándor főorvos, mi lenne, ha a gasztroenterológia területén képezné magát. A doktornő élt a lehetőséggel, gyes mellett Szegedre járt át a gyerekklinikára Várkonyi professzornőhöz, akitől sokat, sőt mindent megtanult a szakmáról.

– Sokat adott az, hogy egy klinikán tanulhattam egy igazi szaktekintélytől és legjobb módszer a tapasztalás. Szerencsés voltam, hogy a négy gyermekem mellett volt egy nagyszerű néni, aki gyerekápoló volt egykor, ő vigyázott rájuk, így tudtam mindezt megvalósítani – emelte ki dr. Csányi Ágnes.

Gyerekcipőben járt akkor még a két szakterület együttes alkalmazása, így az elsők között lehetett, aki megszerezhette a szakvizsgát. A megyében csupán csak ketten vannak, akik mindkettővel rendelkeznek. – Bak vagyok, a lehetőséget igyekszem kihasználni, és amit elhatározok, azt általában megvalósítom – tette hozzá a doktornő, akinek véleménye szerint nagyon szerethető, örömteli munka a gyermekgyógyászat, nagy szívfájdalma, hogy nincs tolongás ezen a területen. Nem elég a szakképzett ember. Bár tény, hogy annyira betegekkel nem találkozik, mint mások a gyerekklinikákon, de úgy véli, életmentés az is, ha egy mandulagyulladást meggyógyít és nem lesz szövődménye.

30 éve gyógyítja a kisbetegeket, számtalan gyerekfotó díszíti rendelője falát, nemcsak gyógyít, de sorsokat is lát. Sok egykori betege ma már saját gyermekét hordja a rendelőjébe. Sokaknak végigkövette az életét, tudja, mi lett belőlük, mivé váltak. Gyakran kap rajzokat is, melyeket szintén gyűjt.

– Sorsok, drámák, tragédiák, örömök – amilyen az élet, egyaránt végigkíséri munkámat, közel ezer gyermek tartozik a körzetembe, sok család élete játszódik előttem. Az évek alatt kiépül egyfajta bizalom – ez is a munkámhoz tartozik – emelte ki a doktornő.

A lisztérzékenység szűrést nyolc éve végzi az Egészségsziget Egyesülettel (Fotó: Rajki Judit)
A lisztérzékenység szűrést nyolc éve végzi az Egészségsziget Egyesülettel (Fotó: Rajki Judit)

Minden lehetőséget, alkalmat megragad, hogy az egészséges táplálkozás hirdetője legyen. Az Egészségsziget Egyesületet is azért hozta létre, hogy a rendelőn túl is tegyen egy egészségesebb életért. Véleménye szerint, erre nagy szükség van, hisz sokszor a fiatal anyukák nem tudják, mit adjanak a gyermekeiknek, a fiatalok, ha fogyókúráznak, esztelenül teszik, ha meg nem foglalkoznak magukkal, akkor rettenetesen elhíznak.

Meggyőzve és nem „világot megváltva”

– Nagyon sok probléma van, amiről nem tanulnak az iskolában – ezért megragadunk minden olyan rendezvényt, ami az egészséges életmóddal kapcsolatos, és ott vagyunk, bevonjuk őket. A megelőzés célját szolgálja a lisztérzékenység szűrés is, amit immár nyolcadik éve végezünk az általános iskolások körében. Beszélünk a dohányzás, az energiaitalok káros hatásairól, a drogokról, a mozgás fontosságáról, a tetoválások, pirszingek „mellékhatásairól” – emelte ki. Mindemellett életmódprogramokban vállal feladatot, önzetlenül segít, beszél mindenről, ami fontos egy egészségesebb élethez, meggyőzve és nem „világot megváltva” – hisz látja, érzi, tudja, a fiatalokat másként kell megszólítani, mint a felnőtteket.

– Sokszor azt gondolom, hiába beszélek mindezekről, aztán jön egy visszajelzés, egy ma már felnőtt egykori kisbetegemtől, hogy hatással volt rá, amit mondtam erről és erről, ezért sem teszi – ezek megerősítenek abban, hogy mégis csak eléri célját, amit mondok, még ha több időbe is telik, de tenni kell továbbra is, ha sokszor hallják, talán megragad bennük – hangsúlyozta.

Véleménye szerint a gyermekgyógyászat hatalmasat fejlődött, ennek ellenére viszont nem kevesebb a beteg. A védőoltások területén is óriási az előrelépés, ennek eredménye, hogy olyan súlyos betegségekkel, szövődményekkel nem találkozik, mint pályája kezdetén. És a ritka betegségek is korábban felismerhetők, mint régebben. Mindig igyekszik fejlődni, tanulni, szeretné az angol nyelvet magasabb szintre emelni, többet tudni a számítógépekről, technikai újdonságokról, mindeközben társastáncra jár és a mindennapjainak része a mozgás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.