- hirdetés -

Az orosházi postán is nőtt a bankkártyával indított csekkbefizetések száma egy tavaly bevezetett újításnak köszönhetően. Korábban a befizetés készpénzfelvételnek minősült, 2015 nyara óta azonban kártyás vásárlásként könyvelik el, így lényegesen kevesebb illetéket kell leróni utána.

A szokásos postai kép fogadott minket egy szokványos délutánon az orosházi postán. Békésen várakozó ügyfelek, többek kezében csekkek, néhányuknál készpénz is mellette.
– Hetente háromszor, négyszer jövök a postára és mindig készpénzzel fizetek – mondta Szabados Tóth Tünde, aki szerint ez kézzel foghatóbb és biztonságosabb így.

Még mindig sokan gondolkoznak hozzá hasonlóan és ragaszkodnak a hagyományos fizetési formához, ugyanakkor gyarapszik azok száma, akik már az elektronikus fizetési módok közül választanak, például a bankkártyájukat használják a csekkek befizetésekor is.

Ilyen a Budapestről nemrégiben idetelepült Kis Ádám is. Ő mindig kártyával egyenlíti a csekkjei ellenértékét, számára ez magától értetődik most, hogy készpénzfelvétel helyett vásárlásnak számít ez a művelet.

A fiatalabbak bátrabban használják a bankkártyás csekkbefizetést (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A fiatalabbak bátrabban használják a bankkártyás csekkbefizetést (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Magyar Posta közleménye szerint tavaly év végig több, mint 10 millió számlát egyenlítettek ki így az ügyfelek megközelítőleg 97 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy a korábbi évek 4-5 százalékáról 2 százalékra mérséklődött a csekkes befizetések csökkenésének a tendenciája.

A tapasztalatok szerint elsősorban azok választják a bankkártyát, akik nem egyszerre, hanem több adagban fizetik be csekkjeiket. Mint például Szollár Mihályné.
– Havonta legalább kétszer jövök, mert nem csak a saját csekkjeimet hozom, hanem az anyósomét is. Általában bankkártyával fizetek, mert sokkal gyorsabb – fogalmaz hozzátéve, hogy neki így a biztonságosabb, mert kevés készpénzt kell magánál hordania.

A kártyahasználat mellett egyre népszerűbbek a csekkbefizető automaták és a QR-kód beolvasás is, ezekkel a tavalyi évben összesen 650 ezer postautalvány egyenlítettek ki mintegy 6 és félmilliárd forintért.

Az idén további fejlesztéseket tervez a posta ezen a téren, például a küldeményekért is hasonló módon fizethetünk február 1-től.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.