- hirdetés -

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói és Montág-pusztai állattartó telepein egymás után jönnek világra a kis borjak, az eddigi szaporulat pedig szépen fejlődik.

Kardoskút-Sóstói és Montág-pusztai állattartó telepeken összesen 550 vegyes korosztályú tehenet tartanak. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság reményei szerint a november elejétől március közepéig tartó ellési időszakban ezek a tehenek legalább 450 kisborjúval ajándékozzák meg őket.

Az utódok mintegy fele már megszületett, valamennyien egészségesek, napról-napra gyarapodnak. Eddig két ikerellés volt, mindkettő a Kardoskút-Sóstói telepen – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Szépen fejlődnek a kisborjak (Fotó: Vizi Éva)
Az utódok mintegy fele már megszületett és szépen fejlődnek (Fotó: Vizi Éva)

Ami a születendő borjak további sorsát illeti, az üszők biztosítják majd a nemzeti park számára a jövőbeni tenyészállományt. Hároméves korukban válnak ivaréretté. A bikaborjak közül a gyengébb minősítéssel rendelkezőket ivartalanítják, ők a védett területek természetvédelmi kezelésében, azaz a legeltetésben kapnak majd fontos szerepet.

Négyéves korukig tartják őket, aztán értékesítik, kiváló minőségű marhahúst biztosítva ezzel a vásárlóknak. A nem ivartalanított állatokat bikanevelő telepre szállítják. Később a Bikaszemle Bizottság közülük választja majd ki a tenyésztésre alkalmas egyedeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.