- hirdetés -

Az út elején tart a vállalkozók sorában Fejesné Wábits Beáta. Egy szezonnal a háta mögött reméli: az Almárium Kincse neki és családjának is hosszú távon jelent örömöt és megélhetést.

A kétgyermekes családanya élelmiszermérnöki diplomával, a nagymamától és anyóstól tanult házi praktikák ismeretében vágott bele a kézműves termékek előállításába.

A saját termesztésű gyümölcsökből és zöldségekből készülő finomságok legjavát adja, ahogyan ő zárta üvegbe. Csupa életigenlés, ahogy mesél a befőzésről, evésről, de akár a családi ebédekre való főzés előkészületeiről.

Ezekben a hetekben csokis-narancsos diókrém készül Bea konyhájában (Fotó: Rajki Judit)
Ezekben a hetekben csokis-narancsos diókrém készül Bea konyhájában (Fotó: Rajki Judit)

Fejesné példája az előítéletek ellen is hat. A szülés után otthon maradó asszony nem kényszerből vállalkozott valamire. Diplomaszerzéskor is élt már benne a vágy, valami olyat alkotni, ami a sajátja. Talán emiatt sem maradt meg több munkahelyen, aztán jöttek a gyerekek. A munkanélküliség az utolsó lökést is megadta. A munkaügyi központnál nyertes pályázat segítette abban, hogy önállóan belevágjon.

– Napi fogyasztási cikkekre mindig szükség van – ez a megállapítás terelte a befőzés irányába. – Kikapcsol, amikor főzök. Szellemi pihenés, ilyenkor van időm végiggondolni a dolgainkat – mondja. Bea derűs, eszes asszony, akinek a kamrája a jövő. Több értelemben.

Pontos számadása van a lekvárokról, szörpökről, zöldség- és gyümölcslevekből, egyéb finomságokról: így szabályos az adminisztráció. A gyerekeket viszont nehéz távol tartani, hogy ne okozzanak hiányt a leltárban. Nem csoda, sok különlegességet találni a sorban. Olyan eperlekvárt, aminek a válogatós gyerekek sem tudnak ellenállni, rumos-csokis meggylekvárt, saját fejlesztésű diókrémet – a mogyorókrém mintájára. A variációk sora végtelen, Bea szeret kísérletezni.

– Igen, minden variációt pontosan lejegyzek, és nagy piros felkiáltó jelet teszek oda, amelyik sikerült – mosolyog. – De szeretem az eladást is, olyankor beszélgetek emberekkel, inspirálnak mások ötletei is.

A mérnöki pontosság és tudás érdekesen ötvöződik a lekvárokban a nagymamától tanult fortélyokkal, és ha ellentmondás van, annak igazságát a tapasztalat eldönti. Mára már saját utak is kirajzolódnak, melyek Bea számára azt igazolják, hogy a hagyományokra épülő finomságoknak hosszú távon is létjogosultságuk van.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.