- hirdetés -

Az ország 105 hivatásos tűzoltósága közül emelték ki és ismerték el a legjobbnak az orosházi tűzoltókat. Mától serleg hirdeti, biztonságban vagyunk, hiszen a mi tűzoltóink a szakmai versenyen, és a való életben is kiválóan helyt állnak – ezt szakmai körökben is elismerik.

– Az országban több mint 100 hivatásos tűzoltóság van, közülük a legjobbnak lenni felemelő érzés – adott gyors értékelést az OrosCafénak az orosházi tűzoltóparancsnok, miközben Az Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága 2015 feliratú serlegben gyönyörködött. Bajkán György tűzoltó alezredes január 20-án vette át az elismerést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, Budapesten.

A katasztrófavédelem 2015-öt értékelő állománygyűlésén dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, megbízott főigazgató az évértékelőt követően adott át elismeréseket több kategóriában. Elsőként az orosházi parancsnok és a megyei igazgató vette át az Év Tűzoltósága díjat.

De miért pont Orosháza?

– Tavaly az orosházi hivatásos tűzoltók csapata nyerte a miskolci szakmai vetélkedőt, így két évig viselhetik ezt a megtisztelő címet. De nem csak emiatt esett az orosháziakra a választás 2015 végén – mondta az okokat firtató kérdésünkre dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, Országos Tűzoltósági Főfelügyelő. – A mindennapokban is kiválóan dolgoztak, minden káresetnél a maximumot, s néha annál is többet nyújtottak. Ide sorolhatom a tavaly nyári üveggyári üzemzavart, amikor gyorsan és hatékonyan avatkoztak be, pedig nem mindennapi körülmények fogadták őket. A határozott és szakszerű döntésekkel pedig egy sokkal komolyabb káreseményt akadályoztak meg. Ez is bizonyította rátermettségüket – sorolta a főfelügyelő.

– Minden esetben gyorsan és hatékonyan, példamutatóan dolgoznak, bizonyítva, hogy nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is tudják, mit kell tenni. Emellett pedig a mindennapi felkészülésben is kiválóan teljesítettek, állandóan tanultak, képezték magukat, hiszen a napra kész tudás elengedhetetlen egy tűzoltó számára. Az, hogy ők az ország legjobb tűzoltói, nagyon komoly megbecsülést jelent a szakmában – tette hozzá a dandártábornok.

B-j:  Dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, mb. főigazgató adja át az elismerést Bajkán György tűzoltó alezredesnek, valamint Tóth Tibor Békés megyei katasztrófavédelmi igazgatónak (Fotó: Jóri András/BM OKF)
B-j: Dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, mb. főigazgató adja át az elismerést Bajkán György tűzoltó alezredesnek, valamint Tóth Tibor Békés megyei katasztrófavédelmi igazgatónak (Fotó: Jóri András/BM OKF)

A megyei igazgató is büszkén mutatta az Év Tűzoltósága vándorserleget kollégáinak a beszámoló utáni állófogadáson. Tehette, hiszen az ország 105 hivatásos tűzoltósága közül lettek a legjobbak az orosháziak.
– Nem csak én, de egész Békés megye nagyon büszke az orosháziakra. Jó velük a mindennapokban együtt dolgozni, hiszen Bajkán György parancsnok vezetésével kiváló gárda áll készenlétben a nap 24 órájában az orosháziak és a környékbeliek szolgálatában – emelte ki Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes.

– Mindig, minden helyzetben tudják, hogyan kell az emberek életét és az anyagi javakat gyorsan és hatékonyan menteni, az itt élők bízhatnak bennük. Mivel Orosháza a megye legiparosodottabb városa, így különleges tudást is igényel az ottani szolgálat a nagy ipari üzemek miatt.

Ezt a tudást is díjazták az elöljárók, amikor az év tűzoltósága díjról döntöttek – fogalmazott Tóth Tibor.

Keményen dolgoznak továbbra is

Az orosházi parancsnok is alig győzte fogadni a gratulációkat, de minden esetben hangsúlyozta, ez nem az ő egyedüli érdeme, hanem csapatmunka eredménye.
– Egy tűzoltó soha nem dolgozik egyedül, mi mindig csapatban és egységben tevékenykedünk. Mind az állomány, mint a magam nevében köszönöm a főigazgatóságnak ezt a kitüntető címet. Amint hazaérek, otthon is mindenkinek megköszönöm az eddig végzett munkáját – mondta mosolyogva Bajkán György. Az alezredes hozzátette, hosszú évek megfeszített munkája, hogy ilyen magas szintre emelkedett az orosházi tűzoltóság szakmai színvonala. – Ez a díj büszkeség, de egyben kötelezettség is. Ezt a szakmai szinten minimum tartani kell, de inkább tovább kell javítani a teljesítményt, ennek tükrében folytatjuk majd munkánkat – tette hozzá Bajkán György.

A tűzoltók eddig is népszerűek voltak Orosházán, de ha ezután látjuk és halljuk őket, amint szirénázva vonulnak a városban, jusson eszünkbe: a mi tűzoltóink az ország legjobbjai!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.