- hirdetés -

2014-től nőtt a szülések száma és azóta is tart az Orosházi Kórház szülészeti osztályán, az orvosok véleménye szerint a tendencia tovább folytatódik a jövőben is.

– Tavaly 531 szülést vezettünk le, köztük több ikerszülést – tudtuk meg Patakfalvi János szülész főorvostól. Hozzátette: csökkent azoknak a száma, akik idősebb korban szülik meg az első gyermeküket, viszont nőtt a fiatal korban első gyermeküket vállalók száma.

A császármetszések aránya ugyanakkor hasonlóan alakult, mint 2014-ben, 40 százalék körüli, ami még mindig magasnak mondható. Viszont sokkal kevesebb a komplikációk száma a szülések során, és szerencsére egy magzatot sem veszítettek el az orvosok. A főorvos kiemelte, örvendetes, hogy az elmúlt évben csökkent a terhesség-megszakítások száma is. – Idén – január 13-ig – osztályunkon eddig már 15 baba született, és várhatóan ez a tendencia tovább folytatódik, tavasszal is sok szülés várható – emelte ki dr. Patakfalvi János.

Baba és mama is jól vannak, várhatóan jövő hétfőn haza is mehetnek (Fotó: Rajki Judit)
Baba és mama is jól vannak, várhatóan jövő hétfőn haza is mehetnek (Fotó: Rajki Judit)

A kis Mánuel hétfőn született, 4300 grammal, császármetszéssel. Másfél éves nővére már nagyon várja, a kisfiú és az édesanya is jól vannak, várhatóan január 18-án térhetnek haza. – A kiírt időpontnál két héttel később érkezett kisfiúnk, már nagyon vártuk, két gyermekünk mellé, később szeretnénk majd egy harmadikat is – osztotta meg az édesanya.

Dr. Patakfalvi Jánostól megtudtuk, többségében az apuka is bent van a szülésnél, vagy ha ő nem mer bejönni, általában női rokonok segítenek abban, hogy megnyugtató légkör vegye körül a szülő nőt. Minden kórterem rooming-in jellegű, ez azt jelenti, hogy a nap 24 órájában együtt lehet újszülöttjével a kismama. Ezzel általában az először szülő nők élnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.