- hirdetés -

Ha valaki tartósan kikötve tartja kutyáját, az januártól akár komoly pénzbírságra is számíthat. Egy kormányrendelet értelmében ugyanis 2016-tól kezdve tilos ilyet tenni. Ha viszont szabadon tartja kedvencét, de az közterületre szökik, szintén törvényt sért. Kérdés: hogyan járhatunk el helyesen?

Törvény írja elő, hogy az ebeknek milyen életkörülményeket vagyunk kötelesek biztosítani, továbbá azt is, hogy felelős állattartóként mire kell még feltétlenül ügyelnünk. Ilyen kötelezettségnek számít például a veszettség elleni védőoltás beadatása és az esetleges kutyatámadások megelőzése érdekében az ebek szökésének megakadályozása is.

A 2012. augusztus elsején életbe lépett állatvédelmi törvény szigorított egyes állattartási szabályokon, illetve megemelte az állatvédelmi bírság összegét. A kormányrendelet kimondja azt is, hogy 2016-tól az ebeket nem szabad tartósan láncra verni. (A rendeletről bővebben itt olvashatsz.)

Tehát nem arról van szó, hogy egyáltalán nem lehet láncon tartani a kutyákat, hanem arról, hogy időben mindez ne legyen tartós. De mi számít tartósnak?
– A törvény konkrétan nem fejti ki, hogy mit kell érteni a tartós kifejezés alatt, ezért erről korábban már kikértük a helyi hatósági állatorvos szakvéleményét. Azt a választ kaptuk, hogy napi szinten legalább 2-3 órára biztosítani kell a kutya számára a szabad mozgás lehetőségét, hiszen ekkor az eb jólétében nem sérül, mozgási igényét pedig ki tudja elégíteni – hangsúlyozta Nagy Éva, az Orosházi  Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület tagja.

2016-tól az ebeket nem szabad tartósan láncra verni
2016-tól az ebeket nem szabad tartósan láncra verni

A helyi állatvédő szakember azt is kiemelte, hogy a négylábúak számára természetesen a szabad tartás lenne a legideálisabb, ezért ennek érdekében a jó gazda vagy megjavítja a kerítést, vagy egy 8-10 méter hosszú futóláncot alkalmaz annak érdekében, hogy kedvence ne tudjon elszökni. Ez utóbbi esetben azonban – csakúgy mint a kenneles tartás esetében – biztosítani kell a minimum 2-3 órás szabad mozgást.

Komoly bírságra lehet számítani

– A minimális ráfordítást igénylő futóláncot úgy kell alkalmazni, hogy az olyan szabad területen legyen, ahol az állat a láncával semmire sem tud feltekeredni, és ez a hely lehetőleg ne ingerszegény környezetben legyen – fűzte hozzá Nagy Éva.

Az a gazda, aki nem engedi el az ebét a láncról, 150 ezer forintos állatvédelmi bírságra számíthat. Az pedig, aki nem előzi meg a kutyája szökését  90-100 ezer forintos kiadással kalkulálhat – hangsúlyozta Czerny Róbert állatvédelmi szakjogász korábban az M1 egyik műsorában.

Nagy Éva szerint ha kutyát tartunk, télen az alábbiakra fokozottan ügyeljünk:

  • Naponta cseréljük a kutyánk vizét, hogy a jég helyett mindig friss vizet találjon a tálkájában!
  • Folyamatosan gondoskodjunk a megfelelő élelemről is!
  • Megfelelő védelmet biztosítsunk számára az időjárás viszontagságai ellen! Pl.: szalmával vagy forgáccsal béleljük ki a házát, fekhelyét!

Mindezeket a jelenlegi és a jövőbeli kutyatartóknak egyaránt ajánlatos figyelembe venniük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.