- hirdetés -

Egyértelmű, hogy a baleset/tűzeset/bűnügy kombó mindent vitt. De fért azért kultúra, gazdaság és egészségügy is a legtöbbet olvasott tavalyi írások közé.

Év elején a nagy hírhiányban szinte minden szerkesztőség összegyűjti az előző év legjobban sikerült írásait, videóit, fotóit. Mi sem teszünk másként, pláne, hogy az előző évek visszaemlékező anyagainak statisztikáiból kiderül, érdekel benneteket, olvasókat ez a fajta összegzés. Elsőként következzenek a legolvasottabb OrosCafés írások 2015-ből, témánként lebontva.

Kék hírek

Talán mondani sem kell, hogy minden hírportál legolvasottabb anyagai között vannak a villogós hírek. Nincs ez nálunk sem másként.

A legtöbben a tavaly augusztusi tragikus baleset körülményeire voltak kíváncsiak, amiben egy 50 éves nő vesztette életét.

Egy februári baleseti hírre is sokan kattintottak, amikor árokba sodródott és fának csapódott egy autó Orosháza és Gádoros között. A balesetben egy ember életét vesztette, ketten súlyos sérülést szenvedtek.

Az autó fának csapódott, az egyik utast a tűzoltók vágták ki (klikk a képre)
Az autó fának csapódott, az egyik utast a tűzoltók vágták ki

Nem csak autósokat ért baleset 2015-ben. Sokan kattintották le azt az áprilisi írásunkat is, amiben arról számoltunk be, hogy busz ütött el egy 16 éves kerékpáros lányt, aki súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

Szintén kerékpár, de most az elektromos változat. Mentőhelikopterrel vittek el egy májusi balesetben megsérült idős férfit, aki elektromos kerékpárjával kanyarodott egy autós elé, aki elütötte.

Nagyon szomorú esemény volt a 8 hónapos kisgyerek esete, akinek lángra kapott a kiságya. A mentősök még újra tudták éleszteni, helikopterrel vitték Budapestre kórházba, de sajnos belehalt sérüléseibe.

A városban nagy port kavart a novemberi nővérgyilkosság is. A gyanúsítottat megtalálták, fagyállót ivott és kihűlt, nem sokkal később pedig meghalt. Az áldozat emlékére kollégái, barátai mécseseket gyújtottak, míg a kórház ápolási igazgatója szívhez szóló sorokkal búcsúzott.

Ezen a helyszínen találták meg az áldozatot. Itt lesz az esti megemlékezés is (Fotó: Melega Krisztián)
Ezen a helyszínen találták meg az áldozatot (Fotó: Melega Krisztián)

Még január végén fulladt egy utcai árokba a Zöldfa és a Kós Károly utcák kereszteződésében egy férfi, akit a rendőrök húztak ki onnan, de sem nekik, sem a mentősöknek nem sikerült már megmenteni az életét.

Az év legkomolyabb tűzoltói beavatkozása kétség kívül az augusztusi öblösüveggyárban történt üzemzavarnál volt. A legmagasabb, ötös riasztási fokozatot adták ki amikor egy áramszünet miatt tűz ütött ki az üzemben. Hét település tűzoltói dolgoztak a helyszínen, de szerencsére komoly baj nem történt, az üzem még aznap éjjel folytatta a termelést.

A szentesi tűzoltók a gyár kapujában - míg kollégáik bent dolgoztak, ők bevetésre vártak (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
A szentesi tűzoltók a gyár kapujában – míg kollégáik bent dolgoztak, ők bevetésre vártak (Fotó: Melega Krisztián)

Tűzoltóink az üveggyárban bizonyították, értik a dolgukat, ki is tüntették őket egyébként ezért. De nem csak élesben, hanem a versenyeken is jól teljesítenek. Olyannyira, hogy az orosházi tűzoltók lettek 2015-ben az ország legjobbjai. Persze, hogy mi is megírtuk

1985. október 29-én, reggel fél hétkor tűz ütött ki az Orosházi Üveggyár 1-es hutájában. A tűz elképesztő gyorsasággal terjedt, pillanatok alatt elérte azt az irodahelyiséget, ahonnan négyen már nem tudtak kimenekülni…
Erre a szomorú eseményre is emlékeztünk.

Már-már közéleti jellegű, de elemeiben rendőrségi szálakat is felvillantó esetet dolgoztunk fel márciusban. Megmart két embert, kibelezett két kutyát, egyet pedig súlyosan megsebesített az az amerikai staffordshire terrier, amelyik elszökött otthonról. Valóságos hajtóvadászat indult a befogására, ami végül sikerrel járt. Akkor megszólaltattuk azt az állatvédelmi szakembert is, akinek végül sikerült megfognia az ebet.

Busa Róbert a befogott, és már lenyugtatott amstaffal (Fotó: Állatmentő Alapítvány)
Busa Róbert a befogott, és már lenyugtatott amstaffal (Fotó: Állatmentő Alapítvány)

Adócsalók is vannak közöttünk, bár ez vélhetően nem újdonság ebben az országban. A NAV által közzétett január végi listát böngészve több orosházi és környékbeli adós neve is feltűnt. Várjuk az újabb listát, amit szintén közzéteszünk majd, vélhetően az az írás is bekerül a legolvasottabbak közé majd 2017 elején.

Közélet

Elképesztő mennyiségű helyi közéleti hír megy át rajtunk 365 nap alatt. Abban, hogy mi a legérdekesebb és legfontosabb, ti, olvasók döntötök kattintással. Íme a tavalyi legnépszerűbb közéleti hírek.

Sok tévhit és mendemonda keringett a városban a vízmérők cseréjéről, ezért áprilisban utánajártunk, ki és mennyit fizet a vízmérők cseréjéért? A téma népszerűnek bizonyult.

Az egészségügy témája mindenkit érdekel, hiszen mindenkit érint. A kórházban egész évben folyamatos volt a változás az építkezések miatt, de amikor átadták az új műtéti tömböt, sok szakrendelés helye megváltozott. Ilyen volt a laboratórium költözése is, amiről külön anyagban foglalkoztunk.

„Mindenki Rozija” először elment innen, aztán pár hónappal később visszajött. Kis Rozáliát szinte mindenki ismeri a városban, ő az a rendőrnő, aki él hal munkájáért, hivatásáért. A visszatérő interjú kiemelkedően népszerű volt egy évvel ezelőtt.

Kiss Rozália hazajött (Fotó: Rajki Judit)
Kiss Rozália hazajött (Fotó: Rajki Judit)

A vasárnapi boltzár a mai napig foglalkoztatja az embereket. Pláne így volt ez akkor, amikor törvénybe is foglalták. Márciusban erről is írtunk, rengetegen olvastátok.

Gazdaság

Mindennek az alapja, ha vannak munkahelyek, és persze az sem árt, ha azok jól fizetnek. Utóbbiról nincs pontos infónk, de az biztos, hogy 2015-ben sok munkahely létesült a városban. A két legnagyobb bővítést két multi cég végezte.

Új helyre költözött júliusban az elektronikai alkatrészeket gyártó svájci cég, a Woertz Hungária Kft. 40 új állást hirdettek meg és folyamatos fejlesztést jelentettek be.

Simon Angéla egyik kollégájának, Kis Ágnesnek mutatja a munkafolyamatot (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Simon Angéla egyik kollégájának, Kis Ágnesnek mutatja a munkafolyamatot (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Gépbeszerzés, 150 új munkahely és 250 millió eurós várható plusz bevétel öt év alatt. Ezek a főbb számok jellemzik Orosháza egyik legnagyobb cégének új fejlesztését. A Linamar beruházásának átadójáról még februárban írtunk.

Kultúra

Ilyen az, amikor egy jó téma és egy jó fotós találkozik. Püspöki Zsolt  Sztereotípiák és balítélet című fényképkiállításának beszámolója minden olvasottsági várakozásunkat felülmúlta.

„A motoros” – dr. Király Csaba, csecsemő- és  gyermekgyógyász rezidens (Fotó: Püspöki Zsolt)
„A motoros” – dr. Király Csaba, csecsemő- és gyermekgyógyász rezidens (Fotó: Püspöki Zsolt)

Az RTL-en futó Barátok Közt című sorozat talán az ország legnépszerűbb tévés teleregénye a klasszikus Szomszédok után. Naponta milliók követik, mi történik a szereplőkkel. Ebbe a sorozatba került be egy fiatal orosházi tehetség, Pribelszki Norbert, akivel interjút készítettünk. Mit ne mondjunk, szétkattintottátok.

Ezeken kívül persze sok írás született még az OrosCafén 2015-ben, szám szerint 2809. Köszönjük az egész éves figyelmet, megosztást, likeot, dicséretet és kritikát. Tartsatok velünk 2016-ban is!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.