- hirdetés -

Mérséklődő gabonatermés, változások a támogatási rendszerben, fórumok és rendezvények. Az Orosháza és Térsége Gazdakör – az elmúlt évekhez hasonlóan – mozgalmas évet zár, és már formálódnak a 2016-os tervek is.

Magyarországon összesen 13,5 millió tonna gabona termett idén, szemben a tavalyi 16,3 millió tonnával – közölte november végén a Földművelésügyi Minisztérium az országos adatokat, és az arányokat tekintve így lehet összefoglalni a térségi helyzetet is. Az időjárás többször megnehezítette a termelők munkáját, a múlt évihez képest gyengébb kukorica- és napraforgóterméssel, és kedvezőbb búzamérleggel számolhattak.

A kukorica terméseredménye elmaradt a tavalyitól (archív fotó)
A kukorica terméseredménye elmaradt a tavalyitól

– Mozgalmas esztendőn vagyunk túl, a legfőbb célunkon nem változtatva: segíteni a termelőket, igyekeztünk a legtöbb hasznos információt átadni számukra. Ezt szolgálták a fórumok, több mint tíz alkalommal tartottunk tájékoztató előadást együttműködve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. Téma volt a földtörvény változása, a Vidékfejlesztési Program és pályázatai – emelte ki a gazdakör elnöke, Horváth József.

A már hagyományosnak tekinthető, népszerű rendezvényeik idén sem maradtak el, az érdekképviseleti szerv elnöksége a jövő évi terveket is felvázolta már.
– Az év eleji sikeres Gazdabál és a hagyományok, ízek versenyt követően a szaktárca támogatásával és a helyi mezőgazdasági vállalkozások adományával felújítottuk a cséplőgépünket, amit nagy sikerrel mutattunk be az augusztusi Aratóünnepen. Már megkezdtük a 2016-os programok előkészítését, januárban Gazdabál, majd a X. Orosházi Hagyományok, Ízek Versenyt február 27-én rendezzük – tette hozzá a gazdaköri elnök.

Megtudtuk, tagjaik számos alkalommal vettek részt bemutatókon, bel- és külföldön egyaránt, míg a Magyarok Kenyere programhoz Orosházáról több mint 30 mázsa búzát adományoztak a termelők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.