- hirdetés -

Sok éves leállás után jövőre újra beindítják a vágást a Kaszaperi úti sertéstelepen. Közel 100 millió forintból újult meg a vágópont, a beruházást saját forrásból és pályázati pénzből valósították meg.

Kívül-belül felújított épület, modern gépek, eszközök, berendezések. Ez a látvány fogadott bennünket, amikor az AGRO-M Zrt. sertéstelepének húsüzemében jártunk a napokban.

A sertéstelep az 1970-es évek közepén épült, azzal egyidős a vágóhíd is. A telep azóta folyamatosan működik, a vágóhidat azonban az 1990-es években bezárták, és hosszú éveken keresztül állt üresen. A jelenlegi tulajdonos AGRO-M Zrt. vezetése 2011-ben úgy döntött, újra megnyitják.
– 2012-ben kiírtak egy pályázatot olyan vágópontok létesítésére, amely már meglévő, de használaton kívüli vágóhídak újraindítását szolgálta. Európai Uniós és állami pénzekre lehetett pályázni, összesen 40 százalékát fedezték a beruházásnak. Pályáztunk, nyertünk, így 2013 elején elindult a tervezés és a beruházás – mondta dr. Lehoczky György, sertéságazati vezető.

Ám időközben szigorodtak az állattartó telepekre és a vágóhidakra vonatkozó előírások, így az új szabályokat be kellett építeni a már kész tervekbe. Ez pedig sok plusz munkát, és még több kiadást eredményezett. A hosszú hatósági engedélyezés miatt így a kivitelezést jelentős csúszással, 2014-ben tudták elkezdeni.
– A vágópont végleges kialakítása közel 100 millió forintba került. Az első körben elkészült tervek 65 millió forintról szóltak, ebből 27 millió forint a pályázaton elnyert összeg. Az AGRO-M Zrt. az évek alatt közel 70 millió forintot fektetett be a felújításba és modernizációba. Sok nem várt kiadás volt az eltelt idő alatt, de Rozsnyai Sándor vezérigazgató és a szakmai stáb úgy döntött, a sertéstelep hosszú távú eredményessége érdekében megéri a befektetés – fogalmazott dr. Lehoczky György.

Sertéshasító - egy a sok új eszköz közül (Fotó: Melega Krisztián)
Sertéshasító – egy a sok új eszköz közül (Fotó: Melega Krisztián)

Az épületet tehát felújították, de nem vágóhídként, hanem vágópontként működik majd.
– Vágópont létesítéséről szólt a pályázat, így ezt alakítottuk ki. A vágópont heti 100 db, éves szinten nagyjából 5200 sertés vágására ad lehetőséget, a vágóhídon viszont nincs limitált mennyiség. Az első évben terveink szerint 4400 egyedet vágunk majd. A középtávú terv azonban az, hogy megszerezzük az engedélyt a vágóhíd minősítésre. Ehhez még további beruházások kellenek, amiket a cég a jelenlegi tervek szerint befektet – tette hozzá a sertéságazat vezetője.

A megújult vágópontot persze működtetni is kell, amihez emberek kellenek. A sertéstelep dolgozói közül többen itt is fognak feladatokat ellátni, azonban ez a beruházás négy új munkahelyet is teremt majd 2016-ban.

Elsősorban a saját állomány vágást tervezik, hiszen a telep kapacitása bőven ki tudja szolgálni a vágópontot. A berendezések lehetővé teszik a 60-70 kilós hízótól egészen a 300 kilós tenyészkocáig történő vágást. A vágópont rendelkezik hűtőházzal, így a feldolgozott húst tárolni is tudják szállításig. A fél sertést, illetve a darabolt sertést elsősorban a környéken próbálják értékesíteni.

Az ideiglenes engedélyeket már megkapták, így napokon belül megkezdődik a vágás. Amennyiben minden rendben megy, úgy 2016 tavaszán megkaphatják a végleges engedélyt a vágópontra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.