- hirdetés -

A nem megfelelően kezelt influenzás megbetegedésnek akár olyan súlyos szövődménye is lehet, mint a tüdőgyulladás. Az influenza minden embert elérhet, de védekezni lehet és kell is ellene.

Azt, hogy mikortól beszélünk influenza járványról, a szakemberek a beérkező adatok alapján döntik el. 2015. év 40. hetétől 2016. év 20. hetéig influenza figyelőszolgálat működik, melynek célja az influenzaszerű megbetegedések számának monitorozása 8 településen.

– Az influenza aktivitás jelenleg országos viszonylatban, így Orosházán is alacsony – mondta az OrosCafé kérdésére dr. Fábián József helyettesítő járási tiszti főorvos. – A figyelőszolgálatban az illetékességi területünkön praktizáló háziorvosok és házi-gyermekorvosok 20 százaléka, összesen 9 orvos vesz részt. A jelentésekben a gyermek és felnőtt populáció arányosan jelenik meg. Hetente jelentik az előző hét betegforgalmát, és az influenzaszerű megbetegedésre gyanúsak számát korcsoportonként – tette hozzá dr. Fábián József. Ennek legfrissebb adatairól az Országos Epidemiológiai Központ hetente ad tájékoztatást, amit itt lehet elérni.

Az influenza hirtelen kezdődik. Leggyakrabban észlelt tünetei: magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Időseknél és immunhiányos betegeknél esetenként nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett néha gyomor-bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak, pl. hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

– Az influenza megelőzésének leghatékonyabb, legbiztonságosabb és legolcsóbb módja a védőoltás. November elején 9 ezer térítésmentesen igényelhető influenza elleni oltóanyag érkezett Orosházára. Ezeket ingyenesen igénybe vehetik a 60 évesnél idősebb személyek, bizonyos betegségben szenvedők és egyes foglalkozásokat űzők – tette hozzá dr. Fábián József.

Akik számára nem biztosított a térítésmentes oltóanyag, azok a gyógyszertárakban vény ellenében átlagosan 2000 Ft-ért juthatnak hozzá, melyet a háziorvos vagy a foglalkozás-egészségügyi orvos adhat be. Azok esetében, akik beadatják maguknak a védőoltást, 10-14 napon belül alakul ki a védettség, ezért a szakemberek szerint fontos, hogy ezzel a lehetőséggel mielőbb éljünk.

Arról, hogy pontosan mi is az influenza, kikre veszélyes igazán, és kik jogosultak az ingyenes oltásra, itt lehet bővebben olvasni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.