- hirdetés -

A csíramálé az egyik legrégebbi édes süteményünk. A ragadós édességet érdemes sűrűn fogyasztani, vitamintartalma miatt nagyon egészséges.

Gyerekkori emlékei sarkallták arra a szerzőt, hogy utánajárjon a csíramálé történetének. Indult a Magyar Néprajzi Lexikon meghatározásából és eljutott egészen a fortélyokig. Minderről a National Geographic Magyarország honlapján olvashatunk részletesen.

A cikkből kiderül, amit az Orosházán jól ismert csíramálé fogyasztók tudnak, hogy egy ragacsos, édes, generációk életét megédesítő és rendkívül egészséges nassolnivalóról van szó, régen főként a szegények eledele volt. Nem ismerik az ország minden részében, de ahol igen, ott az őszi, téli időszakban rendszeresen fogyasztják. És igen jól teszik, hiszen a csíramálé (másnéven szalados, csiripiszli, kőtés, biracs, méra) ásványianyag- és vitamintartalma kiemelkedő. Gazdag A, B, C-vitaminokban, tovább á B12-, E- és K-vitaminok forrása a csíráztatott mag, így a csíramálé is. Amino- és folsavak, kálcium, kálium, magnézium, mangán és nátrium egyaránt van a csíramáléban.

A cikkben recept is található és egy Csongrád megyei csíramálékészítő-műhely kulisszatitkaiba is beleleshetünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.