- hirdetés -

Hazánkban ismét megjelent a kéknyelv-betegség. Orosházán most még nem mutatták ki a betegség jelenlétét, Csongrád megyébe azonban igen. Szóval nem árt az óvatosság.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a kérődző állomány októberi ellenőrzése során négy megyében mutatta ki a betegséget az állatok vérmintáiban – a velünk szomszédos Csongrád megyében is. Az állategészségügyi hatóság ezért több településen, így Orosházán is védőkörzetet rendelt el, ezért a betegségre fogékony kérődző állatok nem hagyhatják el ezt a területet. Erre már tavaly is volt példa.

Orosházán még nincs jelen a betegség
Orosházán még nincs jelen a betegség

– Fontos, hogy tisztában legyünk a betegség tüneteivel és megelőzésének módjaival. Egyrészt azért, mert annak, aki a betegséget, vagy annak gyanúját észleli, bejelentési kötelezettsége van, másrészt pedig azért, mert a kéknyelv-betegség jelentős gazdasági károkat okozhat – hangsúlyozta dr. Tóth Gábor megyei főállatorvos, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztályának vezetője.

Ez a fertőző, vírusos állatbetegség olyan tüneteket produkálhat, mint a magas láz, orrfolyás, a fekélyek megjelenése a szájon, a fej és nyak duzzanata stb., juhoknál ritkán a duzzadt, szájból kitüremkedő kék színű nyelv is jellemző. Tavaly a fertőzött állatokat a hatóság emberei leölték vagy levágták, idén viszont nem.

Az állategészségügyi hatóság inkább a betegség kitörésének helyétől számított 20 km sugarú körben található gazdaságokban elvégzi a betegségre fogékony állatok védőoltását és a szúnyogirtást is. A többi területen a védőoltás nem kötelező, de az állatorvostól kérhető, a költségekhez állami támogatás igényelhető. A védőoltás mellett a megelőzést segíti a telepeken a szúnyogirtás, és a járványügyi létesítmények rendeltetésszerű használata. Dr. Tóth Gábor azt is kiemelte, hogy a kéknyelv megbetegedést okozó vírus az emberekre nem veszélyes, és az előállított élelmiszer biztonságát sem veszélyezteti.

Az orosházi állattartók a kéknyelv-betegség gyanújának észlelésekor vagy az állatállományt ellátó állatorvoshoz, vagy pedig az Orosházi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-felügyeleti és Állategészségügyi Osztályához fordulhatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.