- hirdetés -

Úgy huszonhatezren lehetnek és ennyi még nem nagyon volt itt. Novemberben érdemes megnézni a hangos és szép vándormadarakat. Szombatonként darules.

Rekordszámú már most a darvak száma a Körös-Maros Nemzeti Park területén, a kardoskúti Fehértónál. November első napjaiban általában még csak 10-15 ezer a térségben tartózkodó darvak száma, és november közepén a legtöbb az egyedszám: az eddigi maximum 25 ezer volt. Idén azonban már most 26 ezer daru tartózkodik a térségben – az elmúlt napokban tömegesen érkeztek a darvak.

Van élelem és megfelelő szálláshely, a Fehér-tónál pihennek meg az északról délre tartó vándormadarak (Fotó: Rajki Judit)
A Fehértónál pihennek meg az északról délre tartó vándormadarak (Fotó: Rajki Judit)

A nemzeti park szakemberei kiemelték, a darvak nagy számának több oka is van. Ahogy az október eleji esőzések után megjelentek a határban a kukoricakombájnok, hamarosan a darvak is tömegesen érkeztek. Számukra ugyanis az aratás során elhullott kukoricaszemek ideális táplálékot jelentenek. Vonulási kedvüket pedig biztosan fokozta a napsütéses idő és az esőfelhőket hozó déli áramlás megszűnése is. Kardoskúton a megfelelő éjszakázóhely is rendelkezésükre áll: a sok csapadék miatt ugyanis a Fehér-tó nagy részét víz borítja. Az itt éjszakázókkal együtt a tágabb térségben a Csanádi pusztától Cserebökényig a darvak száma meghaladja a 30 ezret is.

Őszi vonulásuk különleges élmény, érdemes megnézni – kattints ide a program részleteiért. Novemberben szombatonként 15 órától természetvédelmi őr vezetésével tehetjük ezt meg, addig, amíg a vándormadarak délnek nem indulnak. Távcső, meleg ruha és egy termosz forró tea erősen ajánlott. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.