- hirdetés -

Az SOS Gyermekfalvak 2015 nyarán átszervezte battonyai gyermekfaluját, tíz család közel 70 gyerekkel Orosházára költözött. Míg Battonyán izolált közösségben, a település szélén, egymás mellett lévő házakban éltek a családok, a gyerekek Orosházán a városban szétszórtan, nem SOS családok szomszédságában nevelkedhetnek. Bensőséges hangulatú ünnepség keretében mutatta be hétfőn a művelődési központban integrált gyermekfaluját az SOS Gyermekfalvak Orosházán.

Az ünnepséget Barabás Évi tévés műsorvezető, az SOS magyarországi nagykövete és Halász Bianka vezette, aki 2010-től szintén lakója volt a battonyai gyermekfalunak. Bianka szólt arról milyen sokat köszönhet a falunak, nevelőanyukáinak. Jelenleg a szegedi ifjúsági házban él, érettségire készül, a battonyai évek jelentősen meghatározták pályaválasztását: családgondozó szeretne lenni, hogy segíthesse a hátrányos helyzetű gyerekeket.

Ez egy jó hely

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezek a gyerekek biztonságos környezetben nőhessenek fel. Sajnos a probléma nem kicsi, és minél több emberre van szükségünk, hogy segíthessünk – emelte ki köszöntőjében Siddhartha Kaul, az SOS Gyermekfalvak Nemzetközi Szövetségének elnöke.
– A fiatalok problémája Magyarországon ugyanolyan, mint bárhol a világon. Szükségük van rá, hogy éljenek, tanuljanak. Szeretnénk nekik ebben támogatást nyújtani, megtalálni a megfelelő helyet, de ez nem könnyű feladat. Szeretnék miniszter úrhoz fordulni és mindenkihez, hogy minél inkább segítsék a gyermekfalvakat Magyarországon – emelte ki az elnök.

A család mindenkinek jár - emelte ki beszédében Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere (Fotó: Rosta Tibor)
A család mindenkinek jár – emelte ki beszédében Balog Zoltán (Fotó: Rosta Tibor)

– Nagyon fontos állomáshoz érkeztük az SOS Gyermekfalvak történetében Magyarországon – ezt már Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere emelte ki beszédében. Hozzátette, a gyermekvédelmi politikájuk középpontjában az áll, hogy a család mindenkinek jár. Ha valakinek valamilyen okból nincs családja, akkor meg kell próbálni nevelőcsaládot, vagy legalább nevelőanyát adni neki.

– Nemcsak 44, 8 km-t kellett megtenni Battonyától Orosházáig, hanem egy sokkal hosszabb utat. Ezeknek a családoknak is jár a tágabb közösség, és a város nagyon jó döntést hozott, amikor befogadta őket. Ez egy jó hely, jó helyre jöttek. Örömteli, hogy sokan álltak-e kezdeményezés mögé: magyar és nemzetközi vállalatok, cégek, bankok. Az, hogy itt vagyunk együtt, azt jelenti, hogy szeretnénk segíteni – emelte ki a szakminiszter.

Ma több mint 20 ezer gyermek nem a vér szerinti szüleivel él. Az SOS Gyermekfalvak közel 400 gyereknek ad családot nevelőszülő hálózatán és gyermekfalvain keresztül. A gyermekfalvak sajátossága, hogy a nevelőszülőknél a gyerekek testvéreikkel együtt maradva, családként nőhetnek fel.

Hozzátette, a gyerekvédelem olyan világ, ahol mindig újat kell tanulnunk. Kiemelte, 2014. január 1-je óta a magyar kormány egyetlen 14 év alatti gyermeket sem enged állami gondozásba venni, csak nevelőszülői hálózatba lehet adni őket.
–  Felszámoljuk a nagy monstre gyermekotthonokat, növeljük a nevelőszülői hálózatot. Szeretnénk Önöktől tanulni, hogyan lehet valóban teljes életet adni azoknak, akiknek ez valamilyen okból nem adatott meg. Számukra szeretnék lehetőséget adni – tette hozzá Balog Zoltán, majd elismerően szólt a nevelőszülőkről, köszönetet mondott munkájukért, azért, hogy lelket mentenek.

Köszönjük a bizalmat!

– Orosháza polgármestereként büszke vagyok arra, hogy ez a jövő mostantól városunkban, a mi segítségünkkel épül. Orosháza adhat otthont Magyarország első integrált gyermekfalujának. Örömmel tesszük, a bizalmat pedig köszönjük – emelte ki beszédében Dávid Zoltán polgármester. A városvezető elmondta, egy évet készültek arra, hogy a battonyai gyermekfaluból orosházi legyen, ráadásul az alapítvány egy teljesen új koncepcióban gondolkodott, Orosháza testülete pedig egyöntetűen támogatta az alapítvány terveit. Számos rendezvény adott lehetőséget arra, hogy megismerjék egymást, találkozzanak egymással.

– A költözés nehézségein már túl vannak a családok, a gyerekek megkezdték tanulmányaikat az orosházi iskolákban, a beilleszkedés van tehát most soron. Kívánom, hogy gyorsan és zökkenőmentesen sikerüljön. Nagy változás a költözés Orosházára életében is, hiszen mégiscsak megjelent nálunk mintegy 70 gyerek. És mi örömmel köszöntjük valamennyit. Az alapítvány jóvoltából színesedhet a szakszolgáltatási paletta is városunkban, ezt pedig köszönettel fogadjuk, hiszen segíti az orosházi és kistérségi családokat, gyerekeket – emelte ki Dávid Zoltán.

Az ünnepségen a résztvevők közös emlékművet hoztak létre a befogadó város és az SOS együttműködésének zálogaként (Fotó: Rosta Tibor)
A résztvevők közös emlékművet hoztak létre az együttműködés zálogaként (Fotó: Rosta Tibor)

– Orosháza befogadó város, nyitott a gyermekekre. Az integrált lakókörnyezet segíti a felkészülésüket a felnőtt életre, hiszen könnyebben hozzáférhetőek lesznek azok a szolgáltatások és fejlesztések, amikre a gyermekeknek szükségük van. A családok berendezkedtek, otthonosan érzik magukat  – mondta Gosztonyi Gábor, az SOS ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a dán VELUX Alapítvány támogatta pályázati úton az integrált falu kialakítását összesen 400 millió forinttal. Ebből az orosházi ingatlanvásárlások és felújítások 250 millió forintot tesznek ki, a fennmaradó összeget elsősorban családmegerősítő programok megvalósítására fordítják Battonyán és Orosházán.

A műsort az Orosházi Kodály Zoltán Gyermekkórus és az SOS Gyermekfalu egyesített karának előadása zárta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.