- hirdetés -

Egy bolgár gyártású vakcina beszerzésével újraindul a csecsemők BCG védőoltása, a korábban elmaradt oltások pótlása októbertől kezdődik el.

E héttől ismét rendelkezésre áll hazánkban az újszülött kori BCG oltásokhoz szükséges oltóanyag. Az oltásokhoz az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egy bolgár gyártású BCG vakcinát szerzett be.

Az elmaradt oltásokat is pótolják
Az elmaradt oltásokat is pótolják

A tuberkulózis elleni ún. BCG oltóanyag előállításában fennakadások vannak, ami világszerte ellátási problémát okoz. Az ÁNTSZ éppen az ilyen helyzetek kezelésére megfelelő készlettel rendelkezik, ennek köszönhető, hogy egészen júliusig a megszokott rend szerint zajlottak az oltások.

Azonban a készletezésnek is határt szabott a vakcinák eltarthatósága, a kialakult helyzetet az ÁNTSZ a BCG oltás ideiglenes átütemezésével oldotta meg. Mindez megfelel az oltási előírásnak, hiszen a BCG oltás 1 éves korig megfelelő hatékonyságú. Az elmúlt hónapokban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságával, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Nemzetközi Együttműködésért Felelős Államtitkárságával együttműködve komoly erőfeszítéseket tett, hogy alternatív beszerzési forrást találjon. Így – kanadai közreműködéssel – sikerült beszerezni egy bolgár gyártású BCG vakcinát. Az oltóanyag nem ismeretlen hazánkban, mivel 2012-2013. között is ezzel történt az újszülöttek oltása.

A beszerzett oltóanyag kiszállítása keddtől kezdődhet meg, és ezen e héten minden szülészeti intézménybe eljut a vakcina. A kórházaknak az oltóanyag átvételét követően azonnal meg kell kezdeniük az újszülöttek BCG oltását.

Az ÁNTSZ ezzel együtt megkezdi az elmaradt BCG oltások pótlásának megszervezését is. A vakcina többadagos kiszerelése miatt a gazdaságos felhasználáshoz 1 ampullából 5-8 gyermeket kell védelemben részesíteni.

Ennek összehangolása komoly logisztikai feladatot jelent, és a szülők felelős együttműködését is igényli majd, ugyanis egy-egy oltási alkalommal legalább 5-8 csecsemő egyidejű jelenlétére lesz szükség. A pótoltások várhatóan októberben kezdődnek meg. A szülők erről a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályai segítségével, illetve a védőnőkön keresztül kapnak majd tájékoztatást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.