- hirdetés -

Hamarosan már nem kukásautókkal, hanem kamionokkal, tömörített formában viszik a szemetet Békéscsabára, amit lerakás előtt átválogatnak. Így lesz hatékonyabb, környezetbarátabb és olcsóbb a hulladékkezelés.

A DAREH önkormányzati társulás mintegy 15 milliárd forintnyi EU-s és állami pénzből modernizálja a hulladékkezelési technológiákat. A 86 települést tömörítő szervezet komoly beruházásokat végzett az elmúlt évben.

Orosházán, a Gyártelep utcában megépült átrakót és hulladékudvart adták át szeptember 4-én. Ez az új létesítmény illeszkedik a hamarosan elinduló új hulladékkezelési rendszerbe.
– A DAREH új rendszere arra épül, hogy minél nagyobb legyen az újrahasznosítás és az újrahasználat aránya. Ha minden elkészül, 300 százalékkal nő a hasznosítható hulladék mennyisége, és 73 százalékkal csökken a lerakással ártalmatlanított hulladéktömeg – mondta a DAREH képviseletében Dávid Zoltán elnök. – A lakosság számára a legfőbb változás az lesz, hogy megvalósul a házhoz menő szelektív gyűjtés. Minden kertes-, illetve társasházhoz új kukák kerülnek majd, amibe a csomagolási hulladékot lehet gyűjteni – tette hozzá Dávid Zoltán. (Az új szelektív gyűjtésről részletesen korábban itt írtunk.)

Dávid Zoltán polgármester, a DAREH elnöke, és Bojtor István alpolgármester avatta fel az új létesítményt (Fotó: Rajki Judit)
Dávid Zoltán polgármester, a DAREH elnöke, és Bojtor István alpolgármester avatta fel az új létesítményt
(Fotó: Rajki Judit)

A beruházásnak két alapvető célja van: a hulladékképződés csökkentése és az újrahasznosítás lehetőségeinek növelése.
– Ez utóbbi kiemelten fontos. Ha felelősen gondolkodunk, be kell látnunk, hogy unokáink, gyermekeink jövőjéről van szó. Ezt a szemléletváltást jóval korábban meg kellett volna tenni, de hiszem, hogy még nem késő. Áder János köztársasági elnök is élére állt a környezetvédelmi mozgalomnak, így már ilyen formában is bátorítást és támogatást kapunk. Ez a beruházás nagy mérföldkő és nagy lépés lesz a környezettudatos élet megvalósulásához – fogalmazott Bojtor István alpolgármester.

Válogatómű és hulladékudvarok

A most avatott telep egyik része az átrakóállomás, ami a hulladék szállítását támogatja. Az orosházi mellett Szentesen, Makón és Szeghalmon felépülő komplexumokból nagy kapacitású nyergesvontatók szállítják tovább a már összetömörített, feldolgozásra váró hulladékot.

Emellett elkészült az új hulladékudvar is, ahová a településen és a környéken élők a háztartásoknál termelődő zöldhulladékot, lomtalanítási hulladékot, elektronikai hulladékot és veszélyes hulladékot helyezhetik el. Ilyen hulladékudvar létesül még Dévaványán, Gyulán, Makón, Mezőhegyesen, Szeghalmon és Vésztőn, a már üzemelő szentesi létesítményt pedig bekapcsolják a megújuló hulladékgazdálkodási rendszerbe.

Ez a beruházás nagy mérföldkő és nagy lépés lesz a környezettudatos élet megvalósulásához (Fotó: Rajki Judit)
Ez a beruházás nagy mérföldkő és nagy lépés lesz a környezettudatos élet megvalósulásához (Fotó: Rajki Judit)

A vegyesen és a szelektíven gyűjtött hulladékok további válogatására egy mechanikai és optikai technológiát is alkalmazó, 120 ezer tonna éves kapacitású válogatómű épül Békéscsabán, ami mellett egy 30 ezer tonna éves kapacitású komposztáló üzemet is létesítenek. Ide szállítják a gyűjtőjárművek a hulladékot, és itt válogatják szét a hasznosítható, illetve nem hasznosítható anyagokat. A lerakóba már csak az a rész kerül, amit nem lehet újrahasznosítani.

Szintén a hulladékszállítás környezeti terhelésének mérséklését segíti elő a projekt keretében 35 új kukásautó és más járművek, amelyek modern erőforrásaikkal a jelenlegi üzemelő típusoknál kevesebb szennyező anyagot juttatnak a levegőbe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.