- hirdetés -

Az orosháziak nyerték az Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőt, így bátran elmondható, nálunk szolgálnak Magyarország legjobb tűzoltói.

A katasztrófavédelem idén Miskolcon rendezte a háromnapos országos versenyt, ahol külön kategóriába sorolták a hivatásos, az önkormányzati, az önkéntes és a létesítményi tűzoltókat. Orosházán hivatásos tűzoltók szolgálnak, akik júniusban megnyerték a megyei versenyt, ezzel pedig jogot szereztek az országos vetélkedőre.

A június 6-i megyei versenyen taroltak az orosháziak, csapatban, irányítói és beosztott tűzoltói kategóriában is a mieink voltak a legjobbak.

Minden megyéből és a fővárosból egy-egy csapat jutott be, így alakult ki a 20 csapatos mezőny. Az országos megmérettetés első napján, augusztus 24-én az elméleti feladatoké volt a főszerep, a tűzoltóknak tesztlapon különböző szakmai kérdésekre kellett helyesen válaszolni. Ebben a mieink voltak a legjobbak, így az első helyről várták a másnapi gyakorlati elemeket.

A terepen aztán megmutatták, ők a legjobbak az egész országban. A tűzoltóknak változatos helyszíneken kellett számot adniuk felkészültségükről, hiszen a buszbalesettől a mélyből mentésen át, az útra dőlt fák eltávolításán keresztül a pincetűzig számos kihívással találkoztak, amit együtt, csapatként kellett megoldani. De a sofőrök sem unatkoztak, nekik egy nagyon komoly rutinpályát kellett teljesíteni.

A hivatásosok csapatversenyét az orosháziak nyerték, megelőzve a veszprémieket és Kecskemét csapatát. Büszkén írjuk le, hogy a mi tűzoltóink a legjobbak az országban.

Az orosházi csapat parancsnoka egy rutinos tűzoltó, Benkő Antal címzetes tűzoltó százados volt, aki elmondta, az elmúlt hónapokban sokat készültek a versenyre.
– Közös szolgálati csoportba osztottak minket, hogy minél többet legyünk együtt, szokjuk egymás mozdulatait, gondolatait. Az üveggyári tűznél is együtt szolgáltunk élesben, ez is segített nekünk összecsiszolódni – mondta Benkő Antal.

A győztes csapat és a büszke parancsnok: Kozma Ádám, Gyenge Antal, Ravasz Szabolcs, Benkő Antal, Bajkán György, Ambrus József, Juhos Gergő.  A fotót Garai Róbert készítette, aki a győztes megyei csapatban szerepelt, de sérülés miatt nem tudott versenyezni az országos bajnokságon
A győztes csapat és a büszke parancsnok: Kozma Ádám, Gyenge Antal, Ravasz Szabolcs, Benkő Antal, Bajkán György, Ambrus József, Juhos Gergő.
A fotót Garai Róbert készítette, aki a győztes megyei csapatban szerepelt, de sérülés miatt nem tudott versenyezni az országos bajnokságon

A szolgálatparancsnok lelkesen mesélt a versenyről, szerinte a tűzoltás volt a legnehezebb feladat, amit a pincében kellett végrehajtani. Este volt, amikor sorra kerültek, így vaksötétben kellett dolgozniuk, ráadásul az előző csapatok által használt oltóvíz sarat csinált a pince környékén, ami tovább nehezítette a beavatkozást.
– De megoldottuk, és ez a lényeg – mondta a százados.

– Szakmai beteljesülés és óriási elismerés, ezt jelenti nekünk ez a győzelem. Tűzoltóként ennél nem lehet sokkal többet elérni.

Ami ennél is fontosabb, hogy a mindennapokban is így tudjunk teljesíteni, ha hívnak minket – mondta Benkő Antal.

A csapatverseny után egyéniben is volt orosházi érdekeltség, ahol szintén kiválóan végeztek lánglovagjaink. Ambrus József c. tű. főtörzsőrmester beosztottként a harmadik, Kozma Ádám c. tű. főtörzszászlós gépjárművezetőként az ötödik, Benkő Antal c. tű. százados irányítóként szintén az ötödik helyen végzett.

Az orosházi parancsnok, Bajkán György alezredes nagyon büszke “fiaira”.
– Már az nagy eredmény, hogy az országos versenyre eljutottak a fiúk. Titkon bíztam a jó eredményben, de nem támasztottam feléjük elvárásokat. A megérzésem szerencsére bejött, és nyertek, ami nagy büszkeség minden orosházi tűzoltónak, és egyben szakmai elismerés a megye összes tűzoltójának is – mondta Bajkán György.

A térséghez kapcsolódó hír még, hogy a nem hivatásos csapatok közül a Tótkomlósi Önkormányzati Tűzoltóság versenyzői harmadikok lettek.

Akit érdekel, hogy pontosan mik voltak a feladatok, az kattintson ide, a katasztrófavédelem oldalán részletes leírást talál erről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.