- hirdetés -

Új rendszerben, új vezetővel kezdi meg a tanévet a Tisza Kálmán Szakképző Iskola. Gajdács Tibor igazgatóval beszélgettünk, aki a békéscsabai Trefortot vezette 7 évig, most a szabályok értelmében egy évre kapott megbízatást, de hosszú távon tervez Orosházán.

– Országosan új alapokra helyeződött a szakképzés – ad tájékoztatást Gajdács Tibor. – A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik immár a terület, kivéve a mezőgazdasági szakokat, amelyek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. Az országban 44 szakképzési centrum alakult, Békés megyében ebből kettő: egy békéscsabai és egy gyulai székhelyű. Az orosházi a gyulai centrum tagintézménye lett, amelyhez még Dévaványa, Sarkad, Szeghalom és Szarvas is tartozik. Főigazgatója Kovács Zsuzsa, aki korábban Orosházán is volt intézményvezető. Az eddigieknél jóval nagyobb lesz a tagintézmények önállósága.

Gajdács Tibor
Gajdács Tibor

Miben változik a szakképzés?

– A szakképzésnek mindenképpen meg kell, hogy feleljen a piaci szereplőknek. Ezek ebben az esetben a munkaerőpiac, a diák, a szülő és a társadalom. A legnagyobb kritika általában ott érte a rendszert, hogy nem a munkaerőpiacnak megfelelő szakembert bocsájtanak ki a szakképző intézmények. Most közelebb akarják vinni a termeléshez a szakképzést. Ugyanakkor az iskolák visszakapják a gyakorlati oktatásvezetői pozíciókat, amely fontos az ellenőrzésben, és a hatékonyság szempontjából.

Milyen célokkal jött Orosházára?

– Szeretnék egy jól menő intézményt menedzselni, első lépésben az „újratervezés” kihívásának kell megfelelnünk. Már idén erősítjük az esti oktatást, az érettségi utáni kétéves szakképzést, és visszahozzuk az érettségire való felkészítést. A felnőttképzést új alapokra helyezzük, gazdasági megfontolásból is. Ősszel nem indul mezőgazdasági képzés, kifutó rendszerben megmarad, de dolgozunk azon, hogy jövőre ismét lehessen, hiszen ennek van itt hagyománya. A Tudáspark nagy lehetőség, de ott is elkel a modernizálás, a központi épület felújítására pedig elengedhetetlen, hogy valami forrást keressünk. Nem utolsó sorban lépéseket tettem, hogy az iskola jövőre visszakapja a Kossuth nevet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.