- hirdetés -

Hamarosan minden családi és társasház új kukát kap a meglévő mellé, otthon gyűjtjük majd az újrahasznosítható hulladék egy részét. Ezzel megvalósul a házhoz menő szelektív gyűjtés.

Nyolcvanhat településen, összesen 15,185 milliárd forintból modernizálja a hulladékkezelési technológiákat a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH). A pénzt az Európai Unió és a magyar állam adta, az önkormányzatoknak a környezetvédelem szempontjából nagyon fontos beruházásra nem kellett önerőt fordítani.

– A projekt elsődleges célkitűzése a hulladékképződés csökkentése, valamint az újrahasználat és az újrahasznosítás arányának növelése a dél-alföldi régióban. Ezzel csökken a környezetterhelés, és jobb körülményeket, magasabb életminőséget tudunk biztosítani az itt élő közel 390 ezer embernek – mondta a DAREH képviseletében Sütő Mária Márta. Az augusztus 10-i, orosházi sajtótájékoztatón elhangzott, korábban a megtermelt hulladékot a települések határában, válogatás nélkül, elavult lerakókban helyezték el, ami hosszú távon komoly környezeti károkat is okozhatott. Ezeket a lerakókat – köztük az orosházit – mára felszámolták, az ott lévő hulladékot kezelték és egy tömbbe rendezték, így azok már nem jelentenek veszélyt a környezetre.

– A DAREH új rendszere az újrahasznosítás és az újrahasználat lehetőségeit is kihasználó megoldással dolgozik majd. A beruházás eredményeképp 300 százalékkal nő a hasznosítható hulladék mennyisége, és 73 százalékkal csökken a lerakással ártalmatlanított hulladéktömeg – tette hozzá Sütő Mária Márta.

Minden házhoz sárga kuka

A lakosság számára a projekt egyik legfőbb eleme az úgynevezett házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése lesz. Ennek keretében minden kertes-, illetve társasházhoz új hulladékgyűjtő edények kerülnek, melyek révén a tiszta csomagolási hulladék elkülönített gyűjtése történhet meg.

– A családi házakba 120 vagy 240 literes, a társasházakhoz 1100 literes, sárga színű gyűjtő edényzetek kerülnek majd. Ebbe tilos elhelyezni szerves hulladékot (pl. ételmaradék) és kommunális hulladékot, ezeket a jelenleg is ott lévő kukába kell dobni. A sárga kukákba a csomagolási hulladékot kell majd tenni. Ilyen a fémhulladék, nylon zacskó, műanyag flakon, PET palack. Nem kerülhet bele papír- és üveghulladék, ezeket továbbra is a város több pontján megtalálható szelektív gyűjtő szigetekre lehet majd vinni – ismertette a részleteket Szilágyi Csaba tervezőmérnök, a Rexterra Kft. ügyvezetője.

A sárga kukák várhatóan év végén érkeznek a házakhoz és az újrahasznosítható szemetet gyűjthetjük bennük (Fotó: Rajki Judit)
A sárga kukák várhatóan év végén érkeznek a házakhoz és az újrahasznosítható szemetet gyűjthetjük bennük
(Fotó: Rajki Judit)

Az új sárga kukákat chipekkel látják majd el, így az ürítés pillanatában a kukásautó fedélzeti számítógépe rögzíti az ürítés idejét és a GPS koordináták által megadott helyét. Ezzel a módszerrel ki lehet szűrni azokat, akik nem fizettek, illetve szerződés nélkül, illegálisan szállíttatják el a szemetet.

Az új kukák az év végén, vagy jövő év elején kerülhetnek a házakhoz. A heti rendszeres hulladékszállítás megmarad, de hogy ezek napja, illetve a díjtételek változnak-e, még nem lehet tudni.

Válogatómű és hulladékudvarok

Az új rendszer kiszolgálásához új létesítmények is épülnek. A vegyesen és a szelektíven gyűjtött hulladékok további válogatására egy mechanikai és optikai technológiát is alkalmazó, 120 ezer tonna éves kapacitású válogatómű épül Békéscsabán, ami mellett egy 30 ezer tonna éves kapacitású komposztáló üzemet is létesítenek. Ide szállítják a gyűjtőjárművek a hulladékot, és itt válogatják szét a hasznosítható, illetve nem hasznosítható anyagokat. A lerakóba már csak az a rész kerül, amit nem lehet újrahasznosítani.

A hulladék szállítását négy átrakóállomás is támogatja: a Szentesen, Orosházán, Makón és Szeghalmon felépülő komplexumokból nagy kapacitású nyergesvontatók szállítják tovább a már összetömörített, feldolgozásra váró hulladékot.

Új hulladékudvart hoznak létre Orosházán, valamint Dévaványán, Gyulán, Makón, Mezőhegyesen, Szeghalmon és Vésztőn, a már üzemelő szentesi létesítményt pedig bekapcsolják a megújuló hulladékgazdálkodási rendszerbe. A hulladékudvarok területén ún. újrahasználati központok nyílnak, ahol az ott élők a háztartásoknál termelődő zöldhulladékot, lomtalanítási hulladékot, elektronikai hulladékot és veszélyes hulladékot elhelyezhetik.

Szintén a hulladékszállítás környezeti terhelésének mérséklését segíti elő a projekt keretében 35 új kukásautó és más járművek, amelyek modern erőforrásaikkal a jelenlegi üzemelő típusoknál kevesebb szennyező anyagot juttatnak a levegőbe.

A projekt szeptember végére befejeződik, ekkorra elkészül minden ehhez kapcsolódó létesítmény. A teljes hulladékszállítási rendszer azonban átalakulóban van, ezért több változás is várható a közeljövőben.

Így gyűjtenek Orosházán – még

Íme néhány éve forgatott anyagunk arról, hogyan is gyűjtik Orosházán a szelektív hulladékot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.