- hirdetés -

Orosházán a születések száma növekedést mutat, várhatóan ez a tendencia tovább folytatódik. Még mindig magas azoknak a száma, aki az első gyermeküket 30-35 éves koruk között hozzák a napvilágra. Augusztus elsején tartják az anyatej világnapját.

Többen születtek hazánkban 2015 első négy hónapjában, mint egy éve ugyanebben az időszakban – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Adataik alapján 2015 első négy hónapjában 29 184 gyermek született, 3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A születések száma mind a négy hónapban nagyobb volt, mint 2014-ben. Különösen a januári emelkedés volt jelentős, amikor az egy évvel korábbihoz képest 5,3 százalékkal növekedett az újszülöttek száma. Ugyanakkor sajnos többen is haltak meg, mint az előző években.

Több a baba nálunk is

Az Orosházi Kórházban 2014-ben 533 gyermek született, 55 babával több, mint 2013-ban (akkor 478 gyermek látta meg a napvilágot az intézményben). A születések száma növekedést mutat, várhatóan ez a tendencia tovább folytatódik, hisz idén július 26-ig 305 baba érkezett, mely az előző évek azonos időszakához képest, ha még nem is nagymértékű, de növekedést mutat.

Pavlovics Nóra örömmel tartja kezében elsőszülött kisfiát, Vincét. Pénteken már az otthoni környezettel ismerkedik az új családtag (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Pavlovics Nóra örömmel tartja kezében elsőszülött kisfiát, Vincét. Pénteken már az otthoni környezettel ismerkedik az új családtag (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az orosházi kórház szülészeti osztályának főorvosa, dr. Patakfalvi János elmondta, a születések 40 százaléka császármetszés, ami, bár soknak tűnhet, alacsonyabb az országos átlagnál.
– Még mindig magas azoknak a száma, akik az első gyermeküket 30-35 éves koruk között hozzák világra. De van olyan eset is, amikor az anya alig húszévesen már a harmadik gyermekét szüli.

Osztályunkon lehetőséget teremtünk arra, hogy a szülés – mely egyébként is egy felfokozott állapot – nyugodt, barátságos körülmények között történjen.

Többségében az apuka is bent van a szülésnél, vagy ha ő nem mer bejönni, általában női rokonok segítenek abban, hogy megnyugtató légkör vegye körül a szülő nőt – emelte ki a főorvos.

A babát bármikor ki lehet kérni

Szekeresné Kóródi Judittól, a szülészet-nőgyógyászati osztály főnővérétől megtudtuk, minden kórterem rooming-in jellegű, ez azt jelenti, hogy a nap 24 órájában együtt lehet újszülöttjével a kismama. Ezzel általában az első szülők élnek – de ők is inkább nappal, akik már a második, esetleg harmadik gyereküket szülték, azok már nem élnek ezzel, inkább a pihenést választják, hisz tudják, erre az elkövetkezendő időben nem nagyon lesz lehetőségük kisbabájuk mellett – emelte ki.

A szülőszoba légkondicionált, ahol a klasszikus szülésvezetésen kívül lehetőség van egyéb szülési módszerek gyakorlására is. Külön rendelkeznek úgynevezett „császáros” műtővel is, közvetlenül a szülőszoba mellett, ahol csak a császármetszést végzik a legszigorúbb higiénés viszonyok biztosításával.

Augusztus 1 – az éltető anyatej világnapja

Ajánlott hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplálni a gyermekeket – ennek fontossága is napirenden volt péntek délelőtt a művelődési központban, az anyatej világnapja alkalmából rendezett ünnepségen. A védőnői szolgálat szervezte programnak több, mint 10 éves hagyománya van Orosházán.
– Azokat az anyákat szoktuk meghívni a rendezvényünkre, akik hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplálják gyermeküket, és a hozzátáplálás mellett is még sokáig kapnak a babáik anyatejet – mondta Rábainé Dani Anikó védőnő.

– Tapasztalataink azt mutatják, hogy az anyák mindent megtesznek azért, hogy anyatejjel táplálják gyermekeiket, próbálkoznak és nem adják fel hamar, ha épp nem sikerül.

A rendezvényen szakemberek tartottak előadást az anyáknak, hogy minél többet tehessenek gyermekeik egészséges fejlődése érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.