- hirdetés -

A vadon élő állatokat is megviseli a hőség – a vízhiányos területeken a vadásztársaságok gondoskodnak a szomjas állatokról.

Szerencsésnek mondhatják magukat a kánikulában azok a vadászterületek, ahol van természetes vízforrás, máshol – mint például a Dózsa Vadásztársaság területén – mesterséges itatóhelyekre van szükség, hogy a rekkenő hőségben ihassanak az állatok. Hogy a vadásztársaság minél jobban elláthassa feladatát, több százezer forintos beruházást hajtott végre idén.

Onáka Norbert hivatásos vadász tölti fel az egyik itatót a Dózsa Vadásztársaság területén (Fotó: Rosta Tibor)
Onáka Norbert hivatásos vadász tölti fel az egyik itatót a Dózsa Vadásztársaság területén (Fotó: Rosta Tibor)

– A korábbi, fóliával bélelt itatók mellett hat betonozott aljú, vályúszerű itatót építettünk, és tervezünk továbbiakat is, jelenleg összesen 15 itatónk van. A beton üvegszálas anyaggal bevont, így a vadak nem csúsznak meg, ha mégis, a 40-50 cm mély itatóba nem fulladnak bele. Hosszú távon mindenképp megéri ez a beruházás – emelte ki a vadásztársaság elnöke, Furák János. – Egyes itatók mellett van fúrt kút, ahol nincs, oda lajtkocsikkal viszünk vizet. Naponta ellenőrizzük az itatót, és pótoljuk a vizet – tette hozzá az elnök.

Az állatok jól ismerik a csendes, eldugott helyen húzódó lelőhelyeket, szomjúságukat ezekben a hetekben csak itt enyhíthetik. Nagy is a forgalom – nem ritkán 10-15-féle nyomot is összeszámolnak a vadászok az itatóknál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.