- hirdetés -

A kül- és belterületeken is elkezdődtek az ellenőrzések, közel száz felszólítást küldtek már ki.

Várhatóan július végén, augusztus elején országszerte megkezdődik a parlagfűszezon, a leginkább allergén növény sok ember életét megkeseríti. A földhasználók és földtulajdonosok kötelesek kül- és belterületen is június 30-áig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ha valaki ezt nem teszi meg, bírságra számíthat. A türelmi idő lejárt.

– Az ellenőrzések elkezdődtek, belterületi közterületen a közterület-felügyelők, magánterületen az I. fokú környezetvédelmi hatóság, külterületen a földhivatal, növény- és talajvédelmi hatóság végzi az ellenőrzést, és a mezőőrök is kapnak bejelentést – tájékoztatott Hajdú Zoltán környezetvédelmi előadó. Megtudtuk, leginkább lakatlan házas portákon, városszéli üres telkeken gyakori a parlagfű, eddig 95 felszólítást küldtek ki és 3 közérdekű védekezést rendeltek el.

A parlagfűszezonban az allergiás betegek a www.oki.antsz.hu oldalon található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak az aktuális helyzetről. Az ÁNTSZ augusztus elején elindítja a parlagfűpollen-riasztási rendszert is, amely minden szerdán teljes, országos parlagfűjelentést tesz közzé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.