- hirdetés -

A Családok Átmeneti Otthonának vezetője alapos, precíz, ám nagyon közvetlen, barátságos – és ha a munkájáról mesél, azt teljes átéléssel teszi – erre a feladatra született. Hogy segítsen, hogy mindent megtegyen azokért az emberekért, akik nehéz helyzetbe kerültek.

Óvoda- és fejlesztőpedagógus, mentálhigiénés és pszichológia végzettséggel rendelkező szakember – és még sorolhatnánk, mi mindent elvégzett Balogh Zoltánné Erika ahhoz, hogy munkáját maximális odaadással végezze. 2001 óta dolgozik az Ökumenikus Segélyszervezet égisze alatt működő Családok Átmeneti Otthonában, kezdetben családgondozóként és fejlesztőpedagógusként, 2006-tól az intézmény vezetőjeként. Bár kezdetben sokat gondolkodott, hogy elvállalja e nemes, ám nem könnyű feladatot – de munkatársai meggyőzték, ő a legmegfelelőbb e pozíció betöltésére.

Alapos, precíz, ám nagyon közvetlen, barátságos – és ha a munkájáról mesél, azt teljes átéléssel teszi – erre a feladatra született. Hogy segítsen, hogy mindent megtegyen azokért az emberekért, akik nehéz helyzetbe kerültek – nap mint nap azért dolgozik, hogy a kis dolgokból egyszer nagy legyen – bár ő maga sohasem vágyott arra, hogy nagy dolgokat vigyen véghez. Ő a nagy szertettel végzett apró dolgokban hisz.

Pedig nem könnyű neki sem, hisz a vezetői feladat során nemcsak a szakmai kihívásokkal kell szembenéznie, hanem menedzselni is kell az intézményt. Figyelni és megírni a pályázatokat, keresni, kutatni a lehetőségeket, amikkel ma már nemcsak a Családok Átmeneti Otthona lakóinak, hanem a város és környék krízishelyzetbe került embereinek is tudnak segíteni. Csapatmunka ez – amit nagy hangsúllyal emeli ki, és büszke munkatársaira, hisz nélkülük az eredmények – melyek országos hírűek immár – nem lennének.

Balogh Zoltánné
Balogh Zoltánné élete része a segítés (Fotó: Rajki Judit)

Mint például, a dánokkal közös Európai Uniós pályázat, amit 2007 óta közösen visznek együtt, és amit a dánok kérésére tovább folytattak, holott a pályázat már lezárult 2011-ben. Vagy az a gyermekfejlesztési projekt az általuk kidolgozott mérési elvvel, melyet ma már országosan átvettek. És sorolhatnánk azt a rengeteg eredményt, amivel segíteni akarnak, nemcsak gyermekeken, hanem felnőtteken is – ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A Családok Átmeneti Otthona remény, esély, otthon – fogalmazott Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a felújított épület keddi átadóján. És így folytathatnánk a felsorolást: biztos pont a nehéz helyzetbe került emberek életében – még akkor is, ha már sikerült a bajból kilábalni. – Nem kötelességünk az utógondozás, de nagyon sok családdal tartjuk a kapcsolatot. Mert sokat jelentettünk nekik és ők sokat jelentenek nekünk. Hatalmas öröm, amikor belépve hozzánk az egykor riadt arcok mosolyogva mesélnek: a mindennapi életükről, örömeikről, boldogságukról – ennél nagyobb elismerés nem is érhetne minket, visszajelzés, hogy jól tesszük, amit teszünk – osztotta meg velünk Erika.

Azt is tudja, mindenkin nem lehet segíteni – nem volt könnyű megtanulnia, de ma már tudja. Esélyt kell adni, és ha élnek vele, azt továbbvinni és végig segítő kezet nyújtani, egy percre sem elengedni. Mert mindenki kerülhet nehéz helyzetbe, senki sem tudja előre, mikor kellhet a segítség.

A mindennapokban neki is van egy segítője, hogy a napi tragédiákat, sorsokat, meghurcolt életeket feldolgozza – méghozzá a férje, akivel 35 éve él boldog házasságban. Ő az ő lelki társa – mindenben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.