- hirdetés -

Új feladatkörrel bővült a mezőőri szolgálat – a méhészek munkáját segítve mostantól méhkaptárokat is ellenőriznek.

Az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület azon dolgozik, hogy minél jobb egészségügyi állapotban lévő méhcsaládok legyenek Orosházán és a környéken. Ez vonatkozik az orosházi és az idevándorló méhészekre egyaránt.

Az elmúlt időszakban Orosháza északi határától Nagyszénás körzetig a méheknél felütötte a fejét a nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás, mely a méhek költésének (fiasításának) leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése – emiatt zárlatot rendeltek el. A betegség sok országban, így Magyarországon is bejelentésköteles. Mivel a baktériumspórák rendkívül ellenállóak, a fertőzött kaptárokat, lépeket el kell égetni, vagy legalább fél méter mélyen el kell ásni. Az égetésnél a hatóságnak is jelen kell lennie.

– A betegség továbbterjedésének megakadályozása céljából fontos a kaptárok fokozott ellenőrzése, ebben van segítségünkre a mezőri szolgálat. A közös munka során az egyesület és Berke Zsolt méhegészségügyi felelős adja azt a szakmai hátteret, mely a mezőőrök külterületi szolgálata során megtalált kaptárok, méhészetek valódiságának, szabályosságának ellenőrzéséhez szükségesek – tájékoztatott Muszka Kálmán az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület elnöke.

A mezőőrök mostantól a méhkaptárakra is figyelnek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A mezőőrök mostantól a méhkaptárakra is figyelnek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a szabálytalanságokkal teli méhészetek elég gyakoriak az idevándorlók között, nagymértékű-, illetve apró jellegű hiányosságok egyaránt jellemzőek. Ezek kiszűrésében segít a mezőőri szolgálat.

– Ez az új feladatkör is olyan szegmese a rendnek, közbiztonságnak, amit a törvények betartása mellett mindenkinek figyelembe kell vennie – ezt már Fejes Róbert mezőőri szolgálatvezető hangsúlyozta. – Mi abban segítjük az egyesületet, hogy közösen hajtunk végre olyan ellenőrzéseket, amelyek alapján meg tudjuk állapítani azt, hogy valaki szabályosan tartja kint a méheket külterületen vagy sem. A járvány miatt erre most különös figyelmet kell fordítani, hisz az idevándorló beteg méhcsaládok hatalmas károkat okozhatnak a helyi méhészeknek – emelte ki Fejes Róbert.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.