- hirdetés -

A Párbeszéd Magyarországért Párt újraírná a magyar adó- és szociális rendszert. Erről fórumoztak Orosházán.

A Párbeszéd Magyarországért Párt néhány hónappal ezelőtt kidolgozta az alapjövedelemre vonatkozó javaslatát. Ezt a programot közel 20 érdeklődő előtt mutatta be a párt egyik vezetője június 26-án, a művelődési központban. Az OrosCafénak Karácsony Gergely, a párt társelnöke mondta el, mit is jelent az alapjövedelem.

– Minden magyar állampolgár állampolgári jogon hozzájuthatna valamilyen fix jövedelemhez. Ez a felnőttek esetében ötvenezer forint, a gyerekek esetében pedig huszonötezer forint lenne. Emellett százezer forintra emelnénk a nettó minimálbért az aktív keresők esetében – mondta a politikus.

Karácsony Gergely ismertette az alapjövedelemről szóló koncepciót (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Karácsony Gergely ismertette az alapjövedelemről szóló koncepciót (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kiemelte, ez a rendszer a teljes magyar adó- és szociális rendszer átalakulását feltételezné. Hozzátette, ennek fedezetét egy progresszív adórendszer, illetve a jelenlegi széttagolt és nem eléggé hatékonyan működő szociális ellátórendszer újragondolása biztosítaná.

– Jelenleg egész Európában vita van az alapjövedelemről, sok országban egyre reálisabb ennek a megvalósítása. Ezzel a koncepcióval lehetne új alapra helyezni a magyar jóléti állam működését és ez lehet 2018-ban a magyar baloldal választási programjának az egyik kulcsgondolata – fogalmazott Karácsony Gergely.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.