- hirdetés -

Szombaton volt a születésnap, sok látogatóval, ajándékokkal, tortával és jóérzésű órákkal – 15 éves az Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület.

Mintegy négyezer kutya fordult meg az orosházi menhelyen 2000 óta. Mindennapos küzdelemben az emberi felelőtlenséggel, néha kegyetlenséggel, küzdelemben az időjárással, a tehetetlenséggel, mégis, szombaton nem lehetett rossz szót, panaszt hallani. Valóban ünnepelni érkezett mindenki: az állatvédők, az állatbarátok, az érdeklődők. Egy célért fogtak össze ezen a délutánon is: örömteli perceket adni az otthontalan ebeknek. Az egyesület készült meglepetésekkel, tortával, és a látogatók közül is többen érkeztek ajándékokkal. A legfőbb ajándék talán mégis az volt, hogy idejüket adták, szeretgették, sétáltatták, simogatták a menhely lakóit.

A nagy álom ennek a kutyának egy gazdi, az egyesületnek pedig, hogy a 20. születésnapon menhely helyett már szabadidőpark legyen Fotók: Vági Kata (klikk a képre)
A nagy álom ennek a kutyának egy gazdi, az egyesületnek pedig, hogy a 20. születésnapon menhely helyett már szabadidőpark legyen Fotók: Vági Kata (klikk a képre)

A szombati programon ott volt dr. Erostyák Mihályné is, 15 évvel ezelőtt az ő kezdeményezésére jött létre az egyesület és a menhely. Amikor interjút kértem tőle, azzal kezdte: csak pár mondat, mert indulok, várnak otthon az állataim.
– Akkoriban 50-60 kutyát altattak el évente, szörnyű volt ezt hallani, csakúgy, mint látni az utcákra kitett otthontalan állatokat. A lakásunk teraszára összehívtunk pár állatbarátot, és úgy döntöttünk, elkezdjük. Az elején sokat küzdöttünk, de most nagyon jó érzés látni, mennyit fejlődött Szikhát, hogy jó körülmények között vannak a kutyák, és van segítség számukra – emelte ki.

A segítség, az összefogás fontosságát hangsúlyozta az orosházi egyesület elnöke is. Az állatbarátok, a folyamatosan mellettük álló önkormányzat, a helyi lakosok és a német partneregyesület, az önkéntes diákok együtt dolgoztak és dolgoznak. A legnagyobb sikerüknek azt tartják, 15 éve nem volt elaltatás a városban.
– Folyamatosan javul a helyzet Szikháton. Ma már négy udvarban tudjuk elhelyezni a kutyákat, kor és vérmérséklet szerint, a 80-ról mára 200-ra bővült a férőhelyek száma, mondhatom, hogy kiegyensúlyozott a menhely élete. Ez persze nem jelenti azt, nincs szükség szerető gazdákra. A legfőbb célunk: otthonhoz juttatni a kutyákat – mondta el Szigeti Judit elnök.

A folytatásra is hasonló tervek és célok vannak, a gazdakeresés mellett javítani a menhely minőségét, ehhez örömmel fogadnak segítséget.  Az orosházi állatvédőket ide kattintva érhetitek el, itt pedig közösségi oldalukat találjátok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.