- hirdetés -

A Battonyáról Orosházára költöző SOS Gyermekfalu volt a meghívottja június 23-án a művelődési ház Alma a fájától sorozatának.

A műsor sztárvendége Barabás Éva, az RTL műsorvezetője volt, aki több mint tíz éve SOS jószolgálati nagykövet. Elkötelezettségéről, a gyermekek, a nevelőanyák iránti tiszteletéről, szeretetéről vallott. Németh Szabolcs faluvezető felelevenítette az 1983-as alapkőletételtől napjainkig eltelt időszakot. Megtudhattuk, milyen képzéseken kell részt venni a leendő nevelőszülőknek, hogyan zajlik a mindennapi élet a gyermekfaluban.

Elkötelezettség, tisztelet, szeretet - ezekről vallott Barabás Éva (Fotó: Rajki Judit)
Elkötelezettség, tisztelet, szeretet – ezekről vallott Barabás Éva (Fotó: Rajki Judit)

Az Orosházán megvalósuló integrált falu kialakításának szakmai indokait József Imre projektigazgató ismertette. A világháló segítségével sikerült megszólaltatni Gosztonyi Gábort, SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának ügyvezető igazgatóját, aki a hazai és a világ 170 országában működő gyermekfalvak kapcsolatáról is beszélt.

Deák György, a műsor házigazdája nevelőszülőket, egykori falulakókat is asztalhoz hívott, akik megindító történeteiket, élményeiket osztották meg a közönséggel. A költözést megelőző kapcsolat felvételről, a gyermekfalu és az orosháziak kölcsönös ismerkedéséről, a hivatali háttérmunkáról Kovács György, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Irodájának vezetője, az iskolai előkészületekről, a gyermekek fogadásáról Orosz László, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója adott tájékoztatást.

Az internet segítségével összekapcsolták a világon elsőként felépült ausztriai gyermekfalu, az SOS-Kinderdorf Imst, a Kőszegi és a Kecskeméti Gyermekfalu vezetőit, akik jókívánságaikat tolmácsolták a költözőknek. Az estet az Orosházi Kodály Zoltán Gyermekkórus és az SOS Gyermekfalu egyesített karának nagy sikerű előadása zárta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.