- hirdetés -

Megmutatjuk, milyen adással indult útjára az Orosházi Városi Televízió 1990. május 18-án. Ma is ismert sportos arcok, 25 évvel korábbi kiadásban.

“Hosszas előkészítő munka, nem várt viták után végre május 18-án, pénteken este – kísérleti jelleggel – megkezdhette működését a városi televízió.”

Így kezdődik az Orosházi Napló 1990. május 31-én megjelent egyik írása, amit a könyvtárosok publikáltak az évforduló napján Orosházi múltidéző című blogjukon.

Az írás további részében ez áll: “Az első alkalommal Orosháza kiemelkedő sportolóival folytattak studió beszélgetést, melyen szóba került az anyagiak kérdése, a technikai, tárgyi feltételek biztosításának egyre nehezebb útja. Ez alkalommal adta át Andrékó Mihály a városi tanács művelődési-, ifjúsági-, és sportosztályának helyettes vezetője az 1976-ban alapított Flór László – Fehér J. István vándordíjat Musztafa Imrének, magyar bajnoknak, 1989. legeredményesebb orosházi sportolójának. A beszélgetésen bemutatkoztak az NB I-be jutott női asztalitenisz bajnokok Páli Mariann, Lehoczki Anett, Dér Magdolna. Az idei ausztriai világbajnokságra készülő hajómodellező magyar válogatott két tagja Nóbik Gyula és lánya, a mindössze 14 éves Nóbik Nóra. Szó esett az úszósport fejlesztéséről, valamint az augusztusi Erőemelő Európa Bajnokságról, melyet városunkban rendeztek meg.”

Természetesen kaptunk az alkalmon, és előkerestük a televízió archívumából az első adást. Kissé zajos, itt ott homályos, hiszen 25 évig állt a VHS kazetta a polcon, várva, hogy újra megnézze valaki. Megtettük, és digitalizáltuk is a felvételt, most pedig bárki megnézheti. A sportolókkal Verasztó Lajos beszélget az akkor első stúdióban, a házasságkötő teremben.

Az eltelt évtizedek alatt sok mindenen átment a városi tévé, de egy dolog jellemző volt a mindenkori stábra: a szakma iránti szeretet.
– Az volt a hőskor a városi televíziózás életében. Évekig rajongásból és szeretetből, munkaidő után, minden fizetség nélkül készítettük az adásokat – mondja a televízió egyik alapítója, Misinszki István, aki jelenleg is tévézik, stúdióvezetőként dolgozik nálunk.
– A kezdetben innen onnan összeszedett technika után 1992-ben kaptunk egy komoly stúdióberendezést, ami évtizedekig szolgált. Ma már persze ezt is leváltotta a digitális technológia, amit most látnak a nézők a városi tévében, az egy teljesen más világ, mint 25 évvel ezelőtt – meséli kollégánk.

Terveink szerint az OrosCafén hamarosan feldolgozzuk a tévé 25 évének történetét és sok sok érdekes videót osztunk majd meg a múltból.

Zárásként pedig álljon itt azok neve, akik 1990-ben megalapították az Orosházi Városi Televíziót: Misinszki István, Tóth István, Csete Ilona, Szűcs László, Süle György.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.