- hirdetés -

Fantasztikus, fenomenális, hátborzongató. Ilyen jelzőket is hallhattunk az Orosházi Fúvószenekar templomi hangversenyének végén, a távozó közönségtől.

Az Orosháza Városért Díjjal kitüntetett Orosházi Fúvószenekari Egyesület és az Orosházi Evangélikus Egyházközség április 23-án rendezte hagyományos, településalapítási ünnepi hangversenyét.

A fúvósmuzsika előtt az evangélikus templom padsoraiban több mint 150 érdeklődő hallgatta Ördög Endre igazgató lelkész ünnepi gondolatait.
– Visszaemlékezhetünk azokra az időkre, amikor őseink idejöttek. A hitnek és az elköteleződésnek a diadala egészen a mai napig nyúlik azzal, hogy városunk van, lakóhelyünk, amit építhetünk. A jelennek az értékeit látjuk, halljuk, tapasztaljuk, amikor ilyen alkalmakkor olyan kulturális értéket kapunk, ami előremutat.

Jó megtapasztalni a hit és elköteleződés városában, hogy volt miben hinni és volt miben elköteleződni.

Nem lehetett reménytelenül nekivágni a puszta feltörésének és meghódításának, hanem reménységgel és hittel telve kellett ezt tenni, megküzdve minden négyzetméterért, minden utcáért, minden házért. Hogy a házakba családok, a családokba érték, az értékben az egymásra következő generációk felnövekedése ott legyen egybezárva múlttal, jelennel és jövővel. Ezt ünnepeljük ma is, visszagondolva az újratelepítés 271. évfordulóján. A jövőre erőt merítsünk az ősök elköteleződéséből és hitéből, hogy legyen gondolatunk, perspektívánk, akartunk tovább építeni, tovább gazdagítani mindazt, amit az elődöktől megkaphattunk – fogalmazott Ördög Endre.

A Fabók László vezette Orosházi Fúvószenekar ünnepi koncertje (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
A Fabók László vezette Orosházi Fúvószenekar ünnepi koncertje (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A köszöntő szavak után következett az ünnepi hangverseny. A Fabók László karnagy vezette Orosházi Fúvószenekar rövid, de ütős és tartalmas műsort adott.

Elsőként a jól ismert Ben Hur című film egy betétdalát, a Rózsa Miklós által írt Parade of the Charioteers című darabot adták elő, amit azonnal vastapssal jutalmazott a közönség. A John Glenesk Mortimer által átdolgozott Viva Verdi is nagy sikert aratott, főleg, hogy egy közel 50 tagú kórus is énekelt. A zenekar vendége volt ugyanis az Evangélikus Vivit Kórus és az Orosházi Egyesített Vegyeskar, Kőszegi-Németh József karvezető irányításával. A népszerű opera dallamokat a közönség is dudolta a zenészekkel közösen.

Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulója alkalmából a szerző D-dúr szvitjéből az egyik legismertebb rész, az Air dallami tették varázslatossá az estét. Zárásként egy könnyedebb darab, Klaus Badelt filmzenéje, A Karib-tenger kalózai szólaltak meg a fúvósoktól, dübörgő vastapsot kiváltva a közönségből.

A fúvósok ismét megmutatták, komoly és könnyűzenében egyaránt otthon vannak, és rendkívül magas színvonalon tudnak zenélni – a város a és a közönség nagy örömére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.