- hirdetés -

Statisztikák szerint 2013-ban 371 gyermek lett szexuális bántalmazás áldozata, 80 százalékban az elkövető valamelyik családtag volt. Az esetek többsége rejtve marad.

A gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás létező probléma. Az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa nap mint nap találkozik a jelenséggel az állami gondozottak előéletében is. – A szexuális bántalmazás témája a gyermekvédelemben dolgozó összes szakembert érinti. Egyszerre van szükség a bántalmazott gyerekek kezelésére, és a szakemberek képzésére, hogy rendelkezzenek megfelelő ismeretekkel a szexuális bántalmazás felismerésére és megfelelő segítségnyújtásra – tudtuk meg Varró Gabriellától, az alapítvány munkatársától.

Orosháza és kistérsége esetében a családsegítő szolgálat KSH-nak benyújtott adatai alapján 2014-ben bizonyított szexuális bántalmazás nem történt, de nem bizonyított estek előfordultak; fizikai bántalmazás 16, lelki bántalmazás pedig 8 esetben történt. Fizikai elhanyagolásra 46, lelki elhanyagolásra 66 esetben derült fény.

– Az SOS Gyermekfalvak ezért ingyenes tanácsadást indított gyermekvédelemben dolgozók számára Battonyán és Orosházán, hogy a gyermekekkel napi szinten foglalkozók segítséget kapjanak munkájukhoz. Az orosházi konzultációk augusztus/szeptembertől lesznek elérhetőek, 3 hetente hétfőnként, a program 2016 áprilisáig tart. Helyben segítségért elsősorban az orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálatnál lehet kérni – emelte ki a szakember.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.