- hirdetés -

Műanyag flakonok a kerékpárút mentén, eldobált cigarettacsikkek az utcán, építési törmelék az dűlőút mellett – városunkban is gondot okoz a szemetelés. Aki szemetel, az szabálysértést követ el, a büntetés akár 50 ezer forint is lehet.

Országos probléma a szemetelés, ami sajnos nem kerüli el városunkat sem. Hajdú Zoltán környezetvédelmi előadótól megtudtuk, főként háztartási, elektronikai-, és zöldhulladékot helyeznek el, legtöbbször a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre, illetve a külterületi dűlőutak menti árkokba.

– Nehezen tudjuk tetten érni a szemetelőket, mert az esetek döntő többségében a szeméthalmazt már a lerakása után észleljük, így ismeretlen tettes ellen teszünk feljelentést a rendőrség felé, ott több-kevesebb sikerrel találják meg az elkövetőket. Tavaly augusztustól idén február végéig 265 tonna építési törmeléket, valamint 70 tonna vegyes háztartási hulladékot szállítottak el, majd ártalmatlanítottak – tájékoztatott Hajdú Zoltán.

Közmunkások szedik a szemetet a Gyártelep utcán (Fotó: Rajki Judit)
Közmunkások szedik a szemetet a Gyártelep utcán (Fotó: Rajki Judit)

– Aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le szabálysértést követ el – erről már Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője beszélt. Mint megtudtuk, a helyszíni bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén hetvenezer forintig terjedhet.

A rendőr, amennyiben jogsértést észlel, köteles intézkedni. Az intézkedés figyelmeztetés, helyszíni bírság kiszabása és szabálysértési feljelentés lehet. Az Orosházi Rendőrkapitányság járőreinek tapasztalata az, hogy a kérésnek a legtöbben eleget tesznek.

Az orosházi közterület-felügyelők – Kovács Ferenc, Kovács Péter, Gyuga Zsolt – munkájuk során is gyakran találkoznak szemetelőkkel, évi szinten mintegy 50 eset fordul elő, amikor intézkedniük kell. Megtudtuk, leggyakrabban kisebb szabálysértések a jellemzők: cigaretta csikkek eldobálása, kisebb szemetelés közterületen, de ide sorolható az ebek által okozott „szennyezés” is. Nagyobb számban fordul elő viszont az illegális hulladék elhelyezés.

– Helyszíni bírság felügyeletünk részéről 5-50 ezer forintig terjedhet, illetve szabálysértési eljárás során a szabálysértési hatóság is kiszabhat bírságot, amelynek mértékét az eljárás során határozzák meg – tájékoztatott Kovács György igazgatási irodavezető. Tavaly a közterület-felügyelők nem bírságoltak, elegendőnek bizonyultak az enyhébb fokú intézkedések.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.