- hirdetés -

Felmelegedés, erős szél, csapadék, lehűlés, fagyok – az elmúlt hetek jellemző időjárása, ami nem könnyítette meg a gazdák dolgát. A változékony időjárás miatt azonban a munkálatok nem késhetnek a földeken.

Ezt erősítette meg Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke is, akitől megtudtuk, a télen hullott kevés csapadék és a szeles időjárás okoz némi problémát, hisz a talaj felső rétegét kiszárítja. A mákot már elvetették, ami elfogadható állapotban van, és zajlik az őszi kalászosok gyomirtása is.

– Jelenleg a zöldborsó és a takarmánycélra szánt szárazborsó vetését végzik a földeken, a talaj felmelegedésével a napraforgó és a kukorica is a földbe kerül – sorolta Horváth József, aki hozzátette, fontos, hogy a gazdák a megsokasodott munka mellett ne feledkezzenek meg a területalapú kérelmek benyújtásáról, a nagyobb területen gazdálkodók a zöldítés kérdéséről. Kiemelte, április elsejétől beindult a mezőőri szolgálat is.

A kukoricát vetik az Orosfarm Zrt. területein (Fotó: Rajki Judit)
A kukoricát vetik az Orosfarm Zrt. területein (Fotó: Rajki Judit)

Az Orosfarm Zrt. 2600 hektáros területén is gőzerővel folyik a munka, az őszi búza vetésterületén, mely mintegy 1000 hektár, megtörtént a gyomirtás és műtrágyázás. Korábban 100 hektáron ipari mák, a napokban pedig 500 hektárnyi zöldborsó, 500-500 hektáron pedig kukorica és napraforgó kerül a földbe.
– Ha tovább melegszik az idő a jelen állás szerint ígéretes a határ képe – emelte ki Dominkó Sándor, az Orosfarm Zrt. igazgatóságának elnöke.

Gál László 100 hektáron gazdálkodik. – Az elmúlt napokban a szántóterületeimen a talajt zártam le, viszont van még olyan terület, ahol a belvízzel küszködöm. Sikerült elvetnem a tavaszi zabot, jelenleg az őszi búza fejtrágyázását és a vetőmagágy előkészítését végzem a tavaszi vetésű növényeim részire. Az elmúlt napok hideg időjárása, és az esti fagyok hátráltatják a napraforgó vetését, így ezzel még várok. Ahogy melegebbre fordul az idő a kukorica is a földbe kerül – sorolta a teendőket a gazdálkodó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.