- hirdetés -

Az ÁNTSZ szerint 45-50 ezer gyereket érint a késés – fele-fele arányban csecsemő és egy-két év közötti kisgyermek. Csaknem százezer oltóanyag késik.

A torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni ún. ötkomponensű védőoltás gyártója jelezte az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak, hogy várhatóan nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a vakcinát. Az ÁNTSZ a rendelkezésre álló tartalék készlet segítségével, valamint más oltóanyagok alkalmazásával, továbbá a védőoltás beadásának részbeni átütemezésével biztosítja, hogy minden gyermek továbbra is a megfelelő védelemben részesüljön. Az erről szóló országos tisztifőorvosi utasítást ma kapják meg a házi gyermekorvosok, az érintett háziorvosok, illetve védőnők – tájékoztatott az ÁNTSZ honlapján.

Az ÁNTSZ szerint az érintettek száma 45-50 ezer körül van, fele-fele arányban csecsemő és egy-két év közötti kisgyermek. Csaknem százezer oltóanyag késik.

Az országos tisztifőorvos utasítása szerint a 2015. január 1. és március 31. között született csecsemők az ötkomponensű védőoltást 2, 4 és 6 hónapos korban kapják meg. A 2013. október 1. és december 31. között születettek esedékes újraoltására pedig 21 hónapos korban kerül sor. Fontos hangsúlyozni, hogy mindez a betegségek elleni védettség kialakulását nem befolyásolja, és megfelel az oltóanyag úgynevezett alkalmazási előiratának. Májusban az öt szóban forgó betegség ellen átmenetileg másik két oltóanyagot alkalmaznak: ez a beadás módjában és a vakcina összetételében is teljesen megegyezik az ötkomponensű védőoltással.

A hazai védőoltási rend biztonságos működtetése érdekében a kötelező védőoltásokhoz szükséges oltóanyagok beszerzése során az ÁNTSZ mindig több hónapra elegendő tartalék fenntartására törekszik. A nemzetközi piacon évek óta jelentkeztek problémák az ötkomponensű oltóanyag ellátásában, amelyet hazánkban eddig a tartalékok felhasználásával lehetett kompenzálni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.