- hirdetés -

Mintegy száz mezőgazdasági termelő kapott hasznos információkat kedden. Indul az egységes kérelem beadása.

Hétköznapi praktikák, és a visszatérő hibák, melyekre idén már érdemes odafigyelni – tájékoztatót tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Orosházán. Március 24-én a Városháza nagytermében a legfőbb információkat ismerhették meg az orosházi és környékbeli termelők.

Elsőként tájékoztatást kaptak az áprilistól induló mezőőri szolgálatról. A feladatokat, célokat Dávid Zoltán polgármester és a leendő szolgálat vezetője, Fejes Róbert ismertette. Az agrárkamara vezető falugazdásza az egységes területalapú támogatás, valamint a további jogcímeken elérhető támogatások igénybevételéhez szükséges egységes kérelem benyújtásáról szólt, a vidékfejlesztési hivatal megyei képviselője az ellenőrzési és kérelemkezelési tapasztalatokról beszélt, majd finanszírozási lehetőségekről is hallhattak a gazdák.

Április 1-jével megújult formában és feltételrendszerrel megkezdődik az egységes területalapú kérelmek benyújtása.
– Ebben szeretnénk a tagjainknak, a gazdálkodóknak olyan segítő közreműködést biztosítani, ami alapján 100 %-os biztonsággal, teljes terjedelemben le tudják hívni ezt a bizonyos földalapú támogatást. Egy egységes gazdatámogató szolgálatot működtetünk. A 49 falugazdász segítségével megerősített szolgálatot biztosítunk ebben az időszakban hosszított nyitva tartással, informatikai támogatással – mondta el az OrosCafénak Dr. Bak Péter, a Békés Megyei Agrárgazdasági Kamara igazgatója.

Az egységes kérelmekben – ahogy eddig is – egyaránt szerepelnek majd a közvetlen kifizetésekhez és az agrár-vidékfejlesztéshez kapcsolódó jogcímek. A szakértők felhívják a figyelmet: a gazdálkodóknak érdemes már most felkészülni, időpontot egyeztetni a falugazdászokkal, mert várhatóan sokkal több kérelem érkezik, mint az elmúlt évben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.