- hirdetés -

A zsidó áldozatokra emlékeznek Orosházán – jövő héten a Szegedi Zsidó Hitközség főrabbija és a Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke idézi a múltat a Művészetek Házánál.

Rendezettebb, gondozottabb lett a helyi izraelita temető a közelmúltban és pályázati forrásból – amelyet még tavaly nyert a város első világháborús emlékműveinek renoválására – megújult a temetőben található, 1927-ben állított első világháborús emlékmű is.  Az első világháborúban mintegy 180 zsidó katona vett részt az orosházi járás községeiből, akik közül 21 orosházi és 4 tótkomlósi halt hősi halált (az Újvári Péter szerkesztette, 1929-es kiadású Zsidó Lexikon adatai szerint).

A második világháború orosházi zsidó áldozatainak emlékét Holokauszt emlékfal őrzi az izraelita temetőben – az emlékmű a közelmúltban szintén megújult. Az állagmegóvás bruttó 700 ezer forintos önkormányzati forrásból valósult meg az elmúlt hetekben. Szintén önkormányzati forrásból, 580 ezer forintból készült el annak a három márvány emléktáblának a kópiája, amelyek a temető ravatalozójában találhatók. A táblák már a volt Zsinagóga falán – március 23-án, 16 órakor Holokauszt emlékünnepség a Bajcsy-Zsilinszky utcai Művészetek Háza udvarán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.